НОВИНИ

Президентските избори в Русия са насрочени за 17 март

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:01, 07.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Президентските избори в Русия ще се проведат на 17 март догодина. Решението беше взето единодушно от Съвета на федерацията. Владимир Путин все още не е обявил кандидатурата си, но малцина се съмняват в победата му. Ето още за предстоящия вот, как ще се гласува в четирите украински области, които Русия анексира и ще имат ли реален избор руснаците.

"Гласува се постановление на Съвета на Федерацията за насрочване на избори за президент на Руската Федерация. Документ номер 750. Върви гласуване", каза Валентина Матвиенко, председател на Съвета на Федерацията.

Решението за провеждането на президентските избори беше взето единодушно - от всички 162-ма присъстващи. По думите на Валентина Матвиенко, руският народ ще направи "правилния избор" и ще гласува за силна и суверенна държава. Решението на практика дава начало на предизборната кампания.

"Гласуването ще бъде на 15, 16 и 17 март. Преките избори са висша форма на демокрацията. Убеден съм, че изборите ще състоят, ще бъдат легитимни. А ние ще направим всичко възможно това да се случи. Убеден съм, че Курска Област ще направи избора си в полза на истинския лидер на нашата страна", каза Роман Старовойт, губернатор на Курска област.

Утре Централната избирателна комисия на Русия ще обсъди провеждането на президентските избори. Председателят ѝ Елла Памфилова заяви, че в т. нар. нови региони - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, ще се гласува по специални правила - предвид военните действия, които ще бъдат обсъдени с техните губернатори, с представители на федералната служба за сигурност и министерството на отбраната. Четирите области бяха присъединени към терторията на Русия, след референдуми, които Западът не призна.

Снимки: БТА

По думите ѝ, Москва не се отказва от чуждестранни наблюдатели за вота.

  • Кои обаче са кандидатите?

Владимир Путин все още не е обявил, че ще се кандидатура, но малцина се съмняват, че ще го направи. През 2020 година в Русия бяха приети промени в Конституцията. Сред тях беше и т.нар. зануляване, което на практика позволява на Путин да се кандидатира за още два шестгодишни мандата, т.е. да остане на власт до 2036 година... Но вече има желаещи да хвърлят ръкавица на Путин.

"Ясно е, че много хора са разочаровани, не виждат алтернатива, обмисляt като вариант и бойкотиране на изборите. Мисля, че винаги трябва да се гласува, всяка възможност за отстояване на позицията си - особено днес - когато тези възможности стават все по-малко и по-малко, трябва да се използва", каза Екатерина Дунцова, журналист.

Екатерина Дунцова - журналистка от Ржев - на около 180 км, майка на 3 деца. Планира да се кандидатира за най-високия пост в Русия. Убедена е, че пътят на Русия трябва да се промени, обявява се срещу войната в Украйна.

Трябва ѝ инициативен комитет от 500 души и 300 хиляди подписа от поне 40 региона. Дори и тогава, не е сигурно, че ще бъде допусната до надпреварата. Игор Гиркин, бивш министър на отбраната на сепаратистката Донецка република, сега разследван за екстремистка дейност и бившият депутат Борис Надеждин също вече са заявили намерение за участие в изборите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 посреща Берое, а Ботев Пд гостува на Етър в последните осминафинали за Купата на България
ЦСКА 1948 посреща Берое, а Ботев Пд гостува на Етър в последните осминафинали за Купата на България
Баскония надигра Фенербахче в баскетболната Евролига
Баскония надигра Фенербахче в баскетболната Евролига