НОВИНИ

Гутериш задейства член 99 от Хартата на ООН: Газа е на ръба на хуманитарна катастрофа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:44, 07.12.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Продължават ожесточените сражения в ивицата Газа. И днес Израел нанесе въздушни удари срещу палестинската територия. В безпрецедентен ход генералният секретар на ООН Антонио Гутериш задейства член 99 от Хартата на ООН и предупреди Съвета за сигурност, че Газа е на ръба на хуманитарна катастрофа. Той призова за прекратяване на огъня.

Гъст дим и днес се извива над ивицата Газа. Израел продължава с офанзивата си в палестинска територия, след като преди дни беше сложен край на временното примирие. Израелските сили се насочиха към Хан Юнис, където се предполага, че се укрива Яхия Синуар - лидерът на Хамас. Съобщава се, че домът му е обкръжен.

"Касапина от Хан Юнис", както наричат Синуар, е сочен за организатор на нападението на 7 октомври, при което бяха убити 1200 израелски и чуждестранни граждани. Вчера станаха известни и чудовищни свидетелства за сексуално насилие извършено от "Хамас" по време на нападението.

Жители на Хан Юнис разчистват след снощните бомбардировки. Удари имаше и срещу Рафа - на границата с Египет.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш задейства член 99 на Съвета за сигурност. Генералният секретар на ООН предупреди, че палестинската територия е на ръба на "пълен срив на закона и реда". Постоянните бомбардировки и липсата на подслон и средства за оцеляване, ще направят невъзможни доставките дори на ограничена хуманитарна помощ. Гутериш призовава за незабавно хуманитарно примирие.

"Въз основа на огромния брой жертви в Газа и Израел за толкова кратко време, генералният секретар задейства член 99. Той гласи, че "генералният секретар иска да привлече вниманието на Съвета за сигурност към проблем, който може да застраши мира и сигурността в международен план", каза Стефан Дюжарик, говорител на Антонио Гутериш.

Писмото на Гутериш предизвика остри критики от страна на израелския външен министър Ели Коен. В отговор от ООН отговориха, че те не са на страната на Палестина, а единствено на страната на живота и спасяването на човешки живот.

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз обмисля затягане на санкциите срещу Хамас и неговите финанси, както и налагане на санкции на израелските заселници, отговорни за насилието на Западния бряг. това е записано в документ на европейската дипломатическа служба, цитиран от Ройтерс.

Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плувецът Петър Мицин е носител на наградата „Спортен Икар“ за 2023 г.
Плувецът Петър Мицин е носител на наградата „Спортен Икар“ за 2023 г.
Джоел Ембийд реализира 50 точки при победата на Филаделфия над Вашингтон в НБА
Джоел Ембийд реализира 50 точки при победата на Филаделфия над Вашингтон в НБА