НОВИНИ

Паметникът на Съветската армия е допълнително обезопасен - ще бъде ли преместен?

Предстои обявяване на обществена поръчка

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:24, 07.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС - 3.12.23
Слушай новината

Паметникът на Съветската армия не е поддържан 70 години и трябва да бъде преместен и реставриран заради корозия, твърди областната управа в София. Паметникът вече е обезопасен с ограда - това се е случило сутринта, непосредствено като след становището на областния управител на София Вяра Тодева беше публично оповестено.

Обследването на паметника беше назначено през август. От днешното съобщение на областния управител става ясно, че предстои започване на обществена поръчка за реставрирането и преместването на монумента. През август той беше пазен от представители на БСП и "Възраждане", които бяха на място и днес.

"Това за нас е много, много дебела червена линия. Вие знаете през годините колко пъти сме пазили този паметник от посегателства и не само този, въобще всички паметници", каза Иван Таков - председател на БСП-София.

Сега ще го пазите ли?

Иван Таков: "Разбира се, че ще го пазим."

"Към момента няма процедура за премахването и в момента проверяваме, но паметникът е в общия устройствен план на София, така че не мисля, че толкова лесно може да бъде премахнат този паметник. По-скоро някои хора се опитват да си правят пиар на гърба на паметника, съответно пък ние, ако някой тръгне да го премахва, ще реагираме веднага", коментира Деян Николов - председател на "Възраждане"-София.

Първото решение за преместването на паметника е взето още през 1993 г. Предстои да разберем дали наистина ще бъде преместен този път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха второто дело за разменените бебета в "Шейново"
Отложиха второто дело за разменените бебета в "Шейново"
Общинският съвет на Пловдив награди шахматистката Виктория Радева с „Почетен знак на град Пловдив“
Общинският съвет на Пловдив награди шахматистката Виктория Радева с „Почетен знак на град Пловдив“