НОВИНИ

Бруно Бекман за живота в Херсон: Бомбардировките стават все по-интензивни

Бруно Бекман
от Бруно Бекман
16:42, 08.12.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Украинската армия продължава настъплението си към Мелитопол и Бахмут, съобщиха от Генералния щаб. Един човек е загинал при руски обстрел тази сутрин в Днепропетровска област. Украинските военновъздушни сили са свалили 14 от общо 19 крилати ракети, изстреляни от Русия.

През последните две седмици белгийският журналист Бруно Бекман беше в Херсон. По думите му, от десетки пътувания от началото на войната, това е било най-опасното заради постоянния обстрел в града. Но за кореспондента, хората в Украйна заслужават историите им да бъдат разказани, за това той продължава да се връща там.

Вижте във видеото кадрите, които той изпрати специално за БНТ.

"Това е Херсон, с пусти и разбити улици, по които от време на време минават автобуси. В Херсон хората живеят в постоянна битка за оцеляване. Смята се, че в началото на 2022 година населението е било около 280 000. Със засилването на сраженията в няколко точки по фронтовата линия в източна Украйна, Херсон беше подложен на масиран обстрел, какъвто не е имало от няколко месеца от руските сили. През последните две седмици звукът за въздушна тревога е почти непрестанен.

Часът е 2 през нощта. През последните три часа Херсон и неговите жители бяха подложени на постоянни бомбардировки от левия бряг на река Днепър, което се намира на около 1 км от убежището, в което се намирам. Това е реалността денем и нощем за жителите на Херсон от деня на освобождението на 11 ноември 2022. Тук съм от 13 дни. Така е през цялото време, но тази нощ ударите са особено интензивни., може би заради визитата на президента Зеленски преди дни. Той направи кратко посещение в града и отново подчерта, че Херсон, Одеса и Николаев никога няма да паднат в руски ръце. Мога да ви уверя, че бомбардировките стават все по-интензивни, понякога се приближават, това е безразборна стрелба - мишените са училища, магазини, убежища, хора биват убивани посред бял ден, докато работят в градината си, докато отиват до магазина. Това е ежедневието на Херсон".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентина Димитрова завърши 24-а в спринта за Световната купа по биатлон в Хохфилцен
Валентина Димитрова завърши 24-а в спринта за Световната купа по биатлон в Хохфилцен
Волейболистките ни в група с Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Япония, Франция и Турция в първия турнир от Лигата на нациите
Волейболистките ни в група с Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Япония, Франция и Турция в първия турнир от Лигата на нациите