НОВИНИ

Парламентът прие на първо четене промените в Конституцията

Вижте какво предвиждат измененията в основния закон

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:46, 08.12.2023 (обновена)
Чете се за: 08:47 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията. Промените подкрепиха 164 народни представители, 66 гласуваха "против", без въздържали се.

Вносители на законопроекта са Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Десислава Атанасова и група народни представители.

Сред основните акценти в него е укрепване независимостта на съда чрез структурна реформа на Висшия съдебен съвет, реформа на прокуратурата, реформа на институцията на служебния кабинет, прозрачен избор на независими регулаторни и контролни органи.

Това е шестата промяна на основния закон на страната от приемането му през 1991 година. Очаквано конституционното мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС гласува "за".

Самите промените също ще претърпят изменения преди второто гласуване. Така например ГЕРБ и ДПС се отказват от смяната на националния празник от 3 март на 24 май.

Иначе дебатът се съсредоточи върху съдебната реформа: разделяне на Висшия съдебен съвет на две, ограничаване на правомощията на главния прокурор и намаляване на мандата му от 7 на 5 години.

В измененията на осноявния закон се предвижда още при служебно правителство министър-предсдеателят да се избира измежду председателя на НС, БНБ и Конституционния съд. Но вероятно кръгът от тези хора ще се разшири.

Конституционното мнозинство беше потвърдено, но предстоят корекции между двете четения.

"Важното е, че 163 депутати - това, за което ни тричахте от самото начало, трите партии успяха да го постигнат. В зала учудващо ПП и ДБ не бяха цялата им парламентарна група. Кои са отсъстващите, ще ги видим", каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Конституционното мнозинство беше потвърдено. България ще има съд, който ще бъде в по-голяма степен независим и ще бъде прокуратура, която да бъде отчетна и да може да се модернизира в интересите на обществото", посочи съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"В момента коментираме какво ще се промени, сега приехме първоначалния вариант. Няма нищо допълнително, което да ви кажем. Аз смятам, че преди Коледа, до ваканцията, ще приключим. Смятам, че ще постигнем консенсус в името на България", коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Сред обсъжданите теми е възможността хора с двойно гражданство да могат да бъдат избирани за министри.

"Ако, образно казано, сте в Канада, вместо да става после тука проблем, че ставаш министър, спокойно можеш да дойдеш, да си бъдеш министър и след това да отидеш да си живееш в Канада, а не да се отказваш от гражданството. Имахме такъв прецедент, той излезе глупав, излезе с политически щети", каза Бойко Борисов.

- Кирил Петков ли визирате?

Бойко Борисов: Визирам успели български граждани в чужбина.

Петков не коментира промените, касаещи двойното гражданство.

"Тази конституция, която имаме до този момент в сегашната си форма - мисля, че никой от нас не е доволен за нивото на справедливост в нашето общество. Това, че се правят тези промени е наистина реална стъпка напред", каза той.

Венецианската комисия с критики за промените в Конституцията

Предвидено е в Прокурорския съвет превес да имат представителите на парламентарната обществена квота, като целта е да се засили общественият надзор върху дейността на прокуратурата, да се гарантира нейната независимост, но и отчетност, както и да се гарантира по-голямата независимост на редовите прокурори чрез намаляване влиянието на главния прокурор.

Снимки: БТА

По време на дебата в зала вносителите на промените увериха: съгласието е възможно.

"Нашата задача сега, поучени от миналите грешки, не е да обявим безусловната капитулация на прократурата като я обезличим, а напротив - като ѝ помогнем да си стъпи на краката", каза Радомир Чолаков - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Главният прокурор да не бъде свръховластен, а прокурорският съвет, който ще се занимава с кадровите въпроси на прокуротите и следователите - в него да има превес обществената квота", уточни Надежда Йорданова - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Един депутат обаче се противопостави на своите:

"Какво искаме да кажем на нашето общество? Ние като политици ще се намесваме в структурирането на нашата прокуратура? Няма да подкрепя под тези мотиви под тези съображения, които изложих накратко в този проект", каза Бойко Рашков - депутат от ПГ на ПП-ДБ и бивш вътрешен министър.

БСП поздравиха Рашков за позицията. Корнелия Нинова атакува вносителите на промените.

"Това, което се случва днес, е фалшив дебат за фейк Конституция. Коментираме текстове, които са мъртвородени и които на второ четене изобщо няма да бъдат гласувани. Ще отправя покана към президента Радев да предостави между първо и второ четене неговия проект за Конституция и ако там има смислени неща, ние сме готови да ги внесем", посочи тя.

"Възраждане" чакат тълкувание от Конституционния съд относно необходимото мнозинство за второ четене на предложенията.

"Абсолютно всички професионални гилдии излязоха и ви казаха: "Не ставате за нищо, предлагате нещо, което противоречи на Конституцията, което ще бъде отменено". Имате идеален повод всички да си подадете оставката", призова Цончо Ганев.

"Сегашната сглобка според мен няма политическата легитимация да прави промени в Конституцията", добави независимият депутат Радостин Василев.

Конституционните промени прикриват порочната сглобка, вярват от ИТН.

"Водим този дебат изобщо заради комплексите на Христо Иванов. Щеше да си остане много хубава тема за дъвкане и приказване, ако не се беше появила коалицията "Магнитски", вследствие на което ГЕРБ и ДПС са принудени да ви подкрепят глупостите. И за финал ще ви цитирам Ботев: "А вий, вий сте идиоти", коментира Тошко Йорданов.

Като дебат за бъдещето на страната ни - така правосъдният министър определи конституционните промени.

"Това е дебат дали искаме да живеем в европейска правова държава, в която всеки ще бъде включен, всеки ще бъде уважаван", каза Атанас Славов.

Управляващите планират промените да бъдат окончателно приети в ускорени срокове

След прекрояването промените би трябвало да бъдат гласувани окончателно до края на годината. В проекта е заложено и редуциране на парламентарната квота във ВСС до една трета от състава (петима членове) от 15-членен орган. Осем членове следва да се избират пряко от съдиите, като представляват различните нива на съдебната система (районно, окръжно, апелативно, върховно), а председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд са членове по право. Според проекта, ВСС се председателства от председателя на ВКС, а в негово отсъствие - от председателя на ВАС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин обяви кандидатурата си за президентските избори догодина
Путин обяви кандидатурата си за президентските избори догодина
Мария Габриел в Париж: Франция и България са партньори и стратегически съюзници
Мария Габриел в Париж: Франция и България са партньори и стратегически съюзници