НОВИНИ

Денков за "Пирогов": Нека да излязат резултатите от проверките на АДФИ и прокуратурата

Александър Марков
от Александър Марков
12:27, 08.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Премиерът Николай Денков заяви, че ще вземе решение дали да поиска оставката на здравния министър Христо Хинков, след като минат проверките на прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция по казуса "Пирогов". По думите му, ако се докажат злоупотреби в болницата, директорът Валентин Димитров трябва да бъде отстранен.

Арбитър между министъра на здравеопазването Христо Хинков и директора на "Пирогов" Валентин Димитров трябва да бъдат финансовата инспекция и прокуратурата, заяви министър-председателят.

"Ако министър Хинков има основание, тогава той е действал правилно и директорът на болницата трябва да понесе съответните санкции. Обратно, ако се окаже, че основанията, които са представени, не са подкрепени от проверяваща институция, значи проблемът е при него.

- Ще му искате оставката, така ли?

- Ами нека да изчакаме, да видим резултата и тогава ще говорим.

Премиерът коментира, че Христо Хинков е действал в правомощията си, когато е поискал освобождаването на директора на "Пирогов". И отново застана зад здравния министър.

"Защо да го освобождавам, без да знам какъв е резултатът? Ако се окаже, че той има основания, тогава той трябва да бъде поздравен за това, че се грижи да бъдат опазени средствата, защото тези средства, които се дават, те трябва да отидат за лечение на болните".

За да няма селективен подход при проверките на лечебни заведения, премиерът е разпоредил да бъдат извършени такива и в други, освен в "Пирогов".

"Защото имаше и такъв аргумент, че като някоя болница е на загуба, трябва да сравним има ли подобен проблем и с другите болници и ако ще използваме този аргумент за някой директор, трябва да го използваме и за другите".

За отношенията в коалицията и постигнатия компромис между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за дерогацията за руски петрол премиерът коментира, че кабинетът и Народното събрание трябва да работят съвместно.

"Ние трябва да работим в координация с тях. Не е приемливо, не е приемливо НС да взема решения, които не са обсъдени с нас, а ние трябва да ги реализираме, така че, надявам се, че постепенно тази култура на координация на взаимно уважение, бих казал, ще почне да се изгражда въпреки сложните коалиционни или некоалиционни отношения".

За обмисляната продажба на активите на "Лукойл" в България Денков заяви, че това няма да се отрази на пазара на горива у нас. Това, което би стресирало пазара на горива, посочи премиерът, е да се иска отмяна на дерогацията за руски петрол за три дни. Именно такъв сценарий правителството се опитва да избегне, обясни още той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов: Има време до Конгреса, не сме говорили кой ще се кандидатира
Георги Иванов: Има време до Конгреса, не сме говорили кой ще се кандидатира
Пьотр Нестеров отпадна на четвъртфиналите на турнира по тенис в Ал Захра
Пьотр Нестеров отпадна на четвъртфиналите на турнира по тенис в Ал Захра