НОВИНИ

"Не карай пил" - кампания за разумно шофиране на студентския празник

bnt avatar logo
от БНТ
11:03, 08.12.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Засилено е полицейското присъствие в цялата страна заради студентския празник 8 декември. Специализираната акция ще продължи до 10 декември. За девета поредна година студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив организират кампанията "Празнувай отговорно, не карай пил!". За да се избегнат трагични инциденти по пътищата, от МВР са провели редица срещи с представителите на местната власт, частните охранителни фирми и студентите.

Кампанията отправя призив към студентите да не сядат зад волана след употреба на алкохол или наркотици. Повод за инициативата, която се провежда за 9 поредна година, е трагедията през 2013 година, когато четирима студенти от Университета по хранителни технологии загинаха край Бачково, на връщане от Пампорово след празнуване на 8 декември.

"Предполагам всеки един се замисля какво носи мотото, какво гласи кампанията. Защото всички сме в еуфория от празника, който предстои и се вълнуваме, но все пак трябва да носим и отговорност", каза Лидия Георгиева – Студентски съвет, Университет по хранителни технологии – Пловдив.

Студентите предлагат за да се намали риска от катастрофи агенциите, които организират групи за празника да им предлагат транспорт с автобуси. И тази година кампанията кампанията "Празнувай отговорно, не карай пил!" се подкрепя и от МВР. Полицията прави и засилени проверки. По пътищата и около дискотеките ще бъдат разположени всички налични екипи с техника за измерване на скоростта и дрегери за алкохол и наркотици. От полицията призовават студентите за отговорно поведение на пътя.

"Да бъдат със заредени автомобили с гориво, телефоните да им бъдат заредени, необходимият размер гуми съответно и на грайфера тъй като се отчита, че повечето от водачите пренебрегват въпреки че зимата в България е по-мека възможността атмосферните условия да се влошат внезапно", обясни инспектор Здравко Гагъшки – Пътна полиция-Пловдив.

Специалисти препоръчват след празника да не се пътува, ако метеорологичните условия са влошени, както и да се кара в светлата част на деня.

Автор: Златин Бояджиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Величков: Конгресът ще бъде обжалван с единствената цел Борислав Михайлов да бъде оставен на власт
Петър Величков: Конгресът ще бъде обжалван с единствената цел Борислав Михайлов да бъде оставен на власт
Лос Анджелис Лейкърс - Индиана Пейсърс е финалът на In-Season Tournament в НБА
Лос Анджелис Лейкърс - Индиана Пейсърс е финалът на In-Season Tournament в НБА