НОВИНИ

Славов: Ако няма съгласие за промените в Конституцията, ще има отражение върху стабилността на правителството

Следващия месец ще приключи процесът за конституционните промени, прогнозира правосъдният министър

bnt avatar logo
от БНТ
18:39, 28.11.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

"Оптимист съм, че в рамките на следващия месец - месец и половина ще приключи процесът за промени в Конституцията. След това следващите 2 - 3 месеца ще са посветени на промените в Закона за съдебната власт и след това до лятото да можем да направим изборите за нов Висш съдебен съвет, Прокурорски съвет и нов главен прокурор. Промените в Конституцията - това е една от темите, които са довели до формата на партньорско управление. Ако няма съгласие за тях и не се събере необходимата подкрепа, това ще има пряко отражение върху стабилността на правителството, надявам се на зрялост и че няма да допуснем провал", заяви в "Още от деня" министърът на правосъдието Атанас Славов.

Той поясни, че между гласуванията ще бъдат нанесени корекции на внесените текстове.

"Част от критиките ще бъдат взети предвид, както и по отношение на разделянето на Висшия съдебен съвет. Убеден съм, че така предложените текстове са в правомощията на Обикновено народно събрание и могат да бъдат извършени", допълни Атанас Славов.

По думите му целите на конституционната реформа са независим съд, отчетна и независима прокуратура и ефективно правосъдие - наказателните производства.

"Прокуратурата да не извършва административни проверки, свързани с цените на яйцата, елхите и шараните, а да се фокусира върху наказателното правосъдие. Съдиите да са независими и да няма съмнения за политическо влияние, да работят ефективно. Затова предлагаме във ВСС да има 8 квоти избрани от съдии и само 5 да са парламентарни. Целта е ясна - политическото задкулисно влияние да бъде елиминирано, да се носи ясна отговорност. Г-н Сарафов показва, че може да действа институционално, виждам рационални действия", каза още Атанас Славов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Николов пред БНТ: За мен волейболът е начин на живот (ВИДЕО)
Алекс Николов пред БНТ: За мен волейболът е начин на живот (ВИДЕО)
Кирил Десподов пред БНТ: Напоследък ситуацията около националния отбор на България е много негативна
Кирил Десподов пред БНТ: Напоследък ситуацията около националния отбор на България е много негативна