НОВИНИ

Асен Василев: Очакваме второто плащане по Плана за възстановяване към края на януари

bnt avatar logo
от БНТ
16:04, 08.12.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост се очертава към края на януари, началото на февруари 2024 г. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев. Средствата ще са около 700 млн. евро.

Вижте още в прякото включване на Десислава Апостолова от Брюксел

Василев обясни, че на заседанието на финансовите министри от ЕС са нанесени технически корекции на сумите по Плановете за възстановяване и устойчивост за всички държави.

"Изпълнили сме всички условия по стария план, а за второто плащане имаме да довършим още едно-две неща. Едното е за правилата да избор на състав на КПКОНПИ, другото е свързано с пътната карта, приета от парламента, но все още текат преговори с Министерството на енергетиката.

България продължава да се цели в 1 януари 2025 г. като крайна дата за приемане на еврото, съобщи министърът. Той отново потвърди, че не се предвиждат коледни добавки към пенсиите, а се следва политика за трайното им увеличение.

"Към момента виждаме, че събираемостта на данъците върви, разходната част също върви много добре. МРРБ е напът да си изпълни капиталовата програма".

Василев заяви, че не е негова работа да иска оставката на здравния министър Хинков.

"Това, което казах е, че ако политиката, която примерно аз провеждам или назначенията, които аз правя, бъдат бламирани, това за мен би било повод да си подам оставката. Вече дали това е повод за министър Хинков, е въпрос към него".

По думите му подкрепата към правителството не идва даром.

"Има изключително остри дебати и размяна на реплики. Работа на всеки министър е да намери компромисен вариант и да убеди партиите, които ще го подкрепят. Ако ще правим здравна реформа, не е работа на финансовото министерство да убеждава партиите".

Пакетът от нова помощ за Украйна от 50 млрд. евро се обсъжда от няколко месеца, като нагласите са той да мине максимално бързо, каза още Василев.

"Нагласите са това да се случи на Съвета на ЕС, разговорът е откъде да се вземат тези средства. Основният вариант, който поддържаме, е да дойдат от неусвоените ресурси от Плана за възстановяване - около 93 млрд. евро."

Вчера финансовите министри от еврозоната изслушаха плановете на България за присъединяване към общата валута.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България в група с Турция, Франция, Полша, Нидерландия, САЩ, Канада и Словения на старта на Лигата на нациите
България в група с Турция, Франция, Полша, Нидерландия, САЩ, Канада и Словения на старта на Лигата на нациите
Мъжкият отбор на България стартира със загуба от Италия на европейската отборна квалификация по бадминтон във Франция
Мъжкият отбор на България стартира със загуба от Италия на европейската отборна квалификация по бадминтон във Франция