НОВИНИ

Напрежение в НС заради военната помощ за Украйна, изслушват началника на отбраната при закрити врати

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
09:02, 27.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

В Народното събрание обсъждат предоставянето на допълнителна военна помощ за Украйна. Въпросът отново предизвика напрежение между управляващи и опозиция. От "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" поискаха три почивки - с искане да дойдат министърът на отбраната и началникът на отбраната.

Депутатите прекъснаха работата си за повече от час преди да започне дебатът по първа точка от дневния ред - предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна. Става дума за зенитно управляеми ракети C-300. В мотивите на вносителите е уточнено, че тези установки не могат да се ремонтират у нас и биха били полезни на украинците.

Преди последната почивка, поискана в 10.30 ч., стана ясно, че началникът на отбраната Емил Ефтимов ще присъства в залата. Малко след 12.00 ч. депутатите решиха да закрият заседанието, в частта, в която Ефтимов дава отговори на въпросите за количеството ракети С-300, които ще дарим и колко общо има България. Закритото заседание беше поискано от "Възраждане".

Ефтимов: Нямаме намерение да даваме целия комплекс С-300 на Украйна

Три парламентарни групи - на "Възраждане", БСП и на "Има такъв народ", поискаха министърът или началникът на отбраната, да дойдат, за да защитят изпращането на боеприпаси с дефекти, които могат да се използват от украинската армия.

Ето част от дебатите в залата:

Цончо Ганев, ПГ на "Възраждане": Имаме процедура групата на "Възраждане" да поканите министъра на отбраната Тагаренко, Тагарев, извинявам се, да присъства. Тъй като това касае изцяло повереното му министерство, което той ще съсипе.

Георги Свиленски, ПГ на "БСП за България": Г-н Ганев направи процедура да поканите и в залата да присъства министър Тагарев. Това е важен проект за решение за България и не знам защо с такава лекота заявихте, че по негово желание, ако иска, ако може.

Росен Желязков, председател на НС: Ще уведомим министъра за направеното предложение, но МС не е вносител, така че може да участва само, ако прецени.

Павела Митова, ПГ на ИТН: И ние искаме също 30 минути почивка, за да можем да дадем повече време на министъра на отбраната да преосмисли своята позиция. Знаем, че не е вносител, но все пак мислим, че той трябва да присъства на обсъждането на този доклад.

Христо Гаджев, ПГ на ГЕРБ-СДС: България ще предостави боеприпаси, които към момента са неизправни за българските ВВС, т.е. те няма как да се ползват. През периода на 2020-2022 се е провел опит в МО, за съжаление, неуспешен, да се ремонтират тези зенитноуправляеми ракети. Производителят Алма Сантей е потвърдил писмено, че дори не притежава поточни линии, по които да ги ремонтира.

Атанас Зафиров, ПГ на БСП за България: Аз знам тук какъв е дежурният отговор - даваме неизправни ракети, които не могат да бъдат ремонтирани. Колко удобно. Утре ще кажем даваме и самите зенитно-ракетни комплекси С-300, защото нямат въоръжение, вече са станали безполезни. Логично ли е? Ами логично е. И защо се е допуснало да има дефектни ракети на въоръжение в Българската армия?

Вчера Комисията по отбрана одобри да се предоставят неизправни ракети С-300 на Украйна, които не могат да бъдат ремонтирани. Предложението е внесено и подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Против се обявиха от БСП, "Възраждане" и ИТН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деян Николов: Необходима е ревизия на управлението на столицата
Деян Николов: Необходима е ревизия на управлението на столицата
Байерн Мюнхен се класира без проблеми за втория кръг на Купата на Германия, но даде жертва
Байерн Мюнхен се класира без проблеми за втория кръг на Купата на Германия, но даде жертва