НОВИНИ

Нараства напрежението между Сърбия и Косово, ЕС предлага среща между Вучич и Курти

напрежение сърбия косово блокирани сръбски автомобили границата
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:15, 22.09.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Положението на граничните пунктове Ярине, Бърняк и Мердаре между Косово и Сърбия остава непроменено вече трети ден.

Продължава присъствието на служители от специалните части на косовската полиция, заедно с около 20 бронирани превозни средства.

На място са се събрали протестиращи сърби, които са натрупали дърва за огрев за импровизираните печки в палатките. Въпреки лошото време, те са категорични, че ще останат там.

Белград обвини премиера на Косово Албин Курти за възникналото напрежение, който "с безумните си ходове" иска да разруши трудно спечеления мир и стабилност в региона.

В изявленията си управляващите в Сърбия винаги са подчертавали, че са готови за диалог, но той няма как да се осъществи, когато "Прищина държи снайперисти и дула на оръжия срещу нашия народ и докато заплашва брутално свободата му на придвижване". Позицията на Белград е, че с разговор може да се постигне компромис, но не и с насилствената и агресивна политика на Прищина.

Напрежение между Сърбия и Косово: Блокирани сръбски автомобили на границата

Обстановката между Прищина и Белград се изостри, след като правителството на Косово започна да прилага решението за реципрочност спрямо Сърбия и да поставя задължително временни регистрационни номера на автомобилите, които влизат от Сърбия през косовските гранични пунктове. Временните номера, обозначени с "РКС", струват 5 евро и важат за срок от 60 дни.

Това решение предизвика недоволство на сърбите в Северно Косово, които блокираха граничния пункт Ярине. Последва реакция и от страна на Белград, а президентът Александър Вучич свика заседание на Съвета за национална сигурност и настоя специалните части на косовската полиция да се изтеглят от граничните пунктове.

От своя страна, премиерът на Косово Албин Курти заяви, че действията на Прищина са реципрочни на действащите в Сърбия правила за регистрационни номера на автомобилите и не става въпрос за провокация.

Върховният представител на Европейския съюз по външна политика Жозеп Борел и специалният представител на ЕС за диалога Белград - Прищина Мирослав Лайчак поддържат телефонен контакт със сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Абин Курти с цел спешно облекчаване на напрежението в Северно Косово и евентуално провеждане на среща между Вучич и Курти в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финалът на Държавното първенство по баскетбол на колички е на 3 октомври
Финалът на Държавното първенство по баскетбол на колички е на 3 октомври
Лионел Меси пропуска следващия мач на ПСЖ
Лионел Меси пропуска следващия мач на ПСЖ