НОВИНИ

Народното събрание гласува днес коалиционния кабинет

Николай Минков
от Николай Минков
09:04, 13.12.2021
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Коалиционното правителство, предложено от кандидата за премиер Кирил Петков, ще бъде гласувано днес от депутатите. Това ще стане на извънредно заседание на НС от 13.00 часа.

В дневния му ред са включени три точки - избиране на министър-председател на Република България, приемане на структура и избиране на Министерския съвет.

Президентът връчи мандат на "Продължаваме промяната", Кирил Петков го върна изпълнен

В събота Кирил Петков получи и върна изпълнен мандат за съставяне на кабинет на президента Румен Радев. За да бъде приет проектокабинетът "Петков", са необходими 121 гласа от народните представители.

Коалиционните партньори – "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" разполагат със 134 народни представители в новия парламент.

Кои са министрите в проектокабинета? (Биографии + СНИМКИ)

На извънредното заседание ще присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Малко по-късно в президентството държавният глава ще приеме представителите на второто за Радев служебно правителство за тази година, което беше назначено на 16 септември.

Тържествената церемония по приемственост в изпълнителната власт ще се състои в 15.00 часа в Гранитната зала на Министерския съвет.

БНТ ще излъчи на живо дебатите и гласуването на новия кабинет.

Гледайте специалното предаване "Формулата на властта: Новото правителство" от 12.30 часа по БНТ 1 и на bntnews.bg.

България е в очакване на редовно правителство. След три парламентарни вота и две служебни правителства, в края на годината очакваме редовен кабинет.

За първи път мандатът за съставяне на правителство беше върнат изпълнен веднага след връчването от президента. Кирил Петков, номиниран от коалиционните партньори за премиер върна папката с предложения за структура и персонални позиции в Министерския съвет, минути след като я получи от президента Радев.

Малко преди началото на заседанието коментарите на депутатите са разнородни, от това, че новото правителство има нужда от 100 дни, за да може да поеме властта и да започне да се справя с неотложните проблеми. Това становище изказаха депутати от управляващата коалиция.

Докато депутати от опозицията бяха а другия полюс. Те твърдят, че няма нужда от 100 дни, тъй като това правителство, което ще бъде днес гласувано било продължение на предходните две служебни.

"Нужни са 100 дни, минимум 100 дни на правителството. Разбира се, това са спешните мерки, които влязоха и в коалиционното споразумение. По отношение на подпомагане на най-нуждаещите се български граждани, енергийно бедните, справяне с ковид кризата, болниците, натовареността и разбира се започване на съдебната реформа", каза преди началото на заседанието Филип Попов от БСП.

"Сега ще имаме заседание на групата и тези въпроси ще ги решим, но аз мисля, че те имаха сто дни като служебни министри", каза Йордан Цонев от ДПС. Допълни, че са много неотложните въпроси, но разбира се ковид кризата е най-неотложна.

"Здравната криза, социалната, ценовата криза - това са проблемите, които трябва да бъдат решавани. Аз не останах с впечатление обаче, че има готови решения, след като прочетох коалиционното споразумение. В частта за социална политика - напротив има даже доста взаимоизключващи се предложения и освен това има предложения, които са свързани с изключително много големи бюджетни разходи, които не съм сигурна, че България може да си позволи", каза преди заседанието Деница Сачева, от ПГ на ГЕРБ.

Радостин Василев, номиниран за министър на спорта от "Има такъв народ", заяви, че ще са нужни и повече от 100 дни за сработване на новия кабинет.

"Толеранс трябва. Предвид това, което е било преди това. Огромни подводни камъни навсякъде във всеки един сектор", каза Василев.

На въпрос дали е желан в своя сектор, той отговори, че мафията сигурно не го желае

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синоптиците предупреждават: Значителни количества дъжд се очакват в Неделино
Синоптиците предупреждават: Значителни количества дъжд се очакват в Неделино
4 общини в Пиринско са в бедствено положение, Петрич е застрашен от режим на питейната вода
4 общини в Пиринско са в бедствено положение, Петрич е застрашен от режим на питейната вода