НОВИНИ

НАТО отхвърли искането на Русия - няма да изтегля войските си от България и Румъния

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:36, 22.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

НАТО отхвърли искането на Русия за оттегляне на войските на Алианса от България и Румъния. Ние винаги ще отговаряме на каквито и да било опити за влошаване на безопасността, включително с подсилване на колективната ни защита, каза говорител на Алианса.

Москва иска силите на НАТО да напуснат България

Алиансът няма да се откаже от присъствието си в източната част на блока, нито от способността да се защитава, в това число и с военно присъствие в този регион, се казва в посланието на говорителя на НАТО Оана Лунгеску.

"Няма да се откажем от възможността да се пазим и да се защитаваме взаимно, включително с военно присъствие в източните части на Алианса. Искането на Русия ще доведе до създаването на членове на НАТО първа и втора категория, нещо което ние не можем да приемем. Отхвърляме всяка идея за сфери на влияние в Европа", заяви Оана Лунгеску, говорител на НАТО.

Румъния свиква Съвет по сигурността след искането на Русия

Тя добави, че Алиансът остава бдителен и продължава да оценява необходимостта от подсилване на източната част на НАТО. По рано Москва посочи, че като част от гаранциите за сигурност, които иска от Запада, е връщането на Алианса към архитектурата му от 1997 г. На въпрос на БНР, какво означава за България и Румъния, от руското външно министерство посочиха, че става дума за извеждането на чужди контингенти, техника и оръжие, както и на други стъпки, с цел връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Това включва България и Румъния.

Междувременно търсенето на изход от украинската криза продължава - затова се разбраха първите дипломати на Русия и САЩ - Сергей Лавров и Антъни Блинкен на срещата си вчера. Вашингтон заяви, че евентуално руско нахлуване в Украйна ще има "висока цена". Москва чака писмени отговори на исканите правни гаранции за сигурност.

От Белия дом не изключиха възможността за нова среща между президентите на Джо Байдън и Владимир Путин. Байдън замина за президентската резиденция Кемп Дейвид, където ще разговаря с екипа си по национална сигурност, включително с Блинкен, като основните теми ще бъдат Русия и Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зачестяване на пожарите заради непочистени комини в Благоевградско
Зачестяване на пожарите заради непочистени комини в Благоевградско
Пеп Гуардиола: Не мога да предам Манчестър Сити
Пеп Гуардиола: Не мога да предам Манчестър Сити