НОВИНИ

Москва иска силите на НАТО да напуснат България (Обобщение)

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:04, 21.01.2022
Чете се за: 05:12 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

На фона на напрежението между Русия и Запада заради Украйна и в деня на срещата между първите дипломати на Москва и Вашингтон в Женева, Москва обяви, че руските предложения за гарантиране на безопасността й предполагат извеждане на войските на НАТО от България и Румъния, които са се присъединили към Алианса след 1997. Това се казва в публикация на сайта на руското министерство на външните работи. Преди това Нидерландия и Испания обявиха, че обмислят изпращането на изтребители в България на фона на растящото напрежение в региона заради струпването на руски военни по границата с Украйна.

Руското министерство на външните работи публикува днес отговори на въпроси на журналисти, зададени писмено за годишната пресконференция на първия дипломат Сергей Лавров преди седмица.

На въпрос на БНР какво означава конкретно за България и Румъния предложението за връщане на силите и средствата на НАТО към конфигурацията от 1997 г. от министерството посочват следното:

Става дума за извеждането на чужди контингенти, техника и оръжие, както и на други стъпки, с цел връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Това включва България и Румъния.

България и Румъния се присъединиха към НАТО през 2004 година, заедно с Естония, Латвия, Литва, Словакия и Словения.

Русия иска като гаранции за сигурността си от Запада изтегляне на военната инфраструктура на Алианса до границите от 1997 г., отказ от разширяване на Изток и конкретно - Украйна никога да става член на алианса. НАТО отвръща, че всяка страна сама взема решението за участието си в отбранителния съюз.

Президентът Радев: Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било

Преди това Мадрид обяви, че обмисля изпращането на изтребители в България.

"Обмисляме и възможността за изпращане на самолети в България. Подобно на мисията, която Испания има в Литва всяка година. Участието на Испания в усилията на НАТО продължава от дълги години. Но трябва да е пределно ясна позицията на Испания и на НАТО като цяло: трябва да се търси дипломатическо решение и да се търси деескалация на напрежението", заяви Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания.

Мисията в Литва ще се проведе за девети път. Тя е с продължителност 4 месеца и е свързана с охрана на въздушното пространство на Балтийско море от испански изтребители.

Междувременно Испания изпраща и бойни кораби към силите на НАТО. Министърът на отбраната Роблес обяви, че миноносецът "Метеоро" вече се е отправил към Средиземно море.

Той е отплавал в понеделник от пристанището Лас Палмас на остров Гран Канария, за да сe присъедини към Втората противоминна постоянна група на НАТО, която ще има шестмесечна операция в западното средиземноморие и в Черно море.

До три-четири дни ще отплава и фрегатата "Блас де Лезо".

Решението за допълнително участие на Испания в натовските сили в Източна Европа беше обявено след разговори на испанския външен министър с американския държавен секретар тази седмица по повод кризата с Украйна.

В помощ на НАТО: Испания обмисля да изпрати изтребители в България

След анексирането на Крим през 2014 година, Мадрид се включи активно в засилването на натовското присъствие по източния фланг, основно с военнослужещи и техника в Латвия.

Нидерландия обяви, че е готова да допринесе допълнително за укрепване силите на НАТО във връзка с кризата с Украйна, съобщи министърът на отбраната в парламента в Хага. Страната е готова да изпрати два изтребителя F-35 заедно с екипажи през април и май. Самолетите ще поддържат готовност за бърза реакция при наблюдението и охраната на въздушното пространство на НАТО от територията на България.

Напрежението между НАТО и Русия се нагнети заради разполагането по границата с Украйна на близо 100 000 руски военни. Опасенията на запада са, че Русия се готви за война. Москва отрича. На този фон Дания изпрати фрегата в Балтийско море, Франция предложи изпращането на военни в Румъния.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическите реакции след руското искане НАТО да се изтегли от България
Политическите реакции след руското искане НАТО да се изтегли от България
АПИ санкционира строителя на участък от АМ "Европа" за недобра организация на движението
АПИ санкционира строителя на участък от АМ "Европа" за недобра организация на движението