НОВИНИ

Не се наблюдава ръст на безработицата заради зеления сертификат

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:21, 27.10.2021
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Няма ръст на безработицата заради изискването за зелен сертификат, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Данните на министър Гълъб Донев за 25 октомври показват, че от общо 1287 новорегистрирани безработни само 63-ма са декларирали, че са останали без работа заради пандемията от коронавирус.

От Сдружението на заведенията в България пък отчитат спад от над 80 процента в оборотите на заведенията през първите два дни, след като зеленият сертификат стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения.

Отвъд статистиката ситуацията показва, че много работодатели са изправени пред сериозни проблеми. Те се оплакват, че вече получават молби за напускане.

12 молби за напускане само от четвъртък насам - това показва равносметката на Поля Спасова, която управлява верига заведения в Пловдив. Причина тя вижда в краткото време от обявяване до влизането в сила на изискването за зелен сертификат:

"Повечето от хората ни са изключително млади, залети от огромни дози дезинформация. И няма как да вземат решението за няколко дни да се ваксинират или да спрат да работят. Имам затворен обект, в който от 7 човека, 5 отказват да се ваксинират или да се тестват на два дни", коментира Поля Спасова, собственик на заведения.

В Русе от общо 169 души, работещи в социални домове, са ваксинирани едва 40%.

"Ние сме създали организация, изготвили сме нов график, защото е истина, че персонал не достига в тази ситуация", заяви Енчо Енчев, зам.-кмет на Община Русе.

Пет лева от заплатата си трябва да отделя всеки неваксиниран, но работещ в шуменската болница, ако иска да стигне до работното си място.

"Тестовете, които трябва да си пускат самите колеги, санитари, медицински сестри, които не са преболедували или са минали периода от 1 година, а и не са ваксинирани, това са такса пробовземане 5 лв., но това трябва да се прави на всеки 24 часа, което утежнява финансово най-вече персонала от медицински сестри и санитари", обясни д-р Десислава Найденова, председател на Районната лекарска колегия на БЛС-Шумен.

Фатме Садредин, медицинска сестра в МБАЛ-Шумен, коментира, че е недоволна от ситуацията, в която служителите на болничното заведение са поставени.

"На седмица към 15 лв. ще излезе, което от заплатата ще се изтегли. Мисля, че ще доведе до напускане", заяви медицинската сестра Фатме Садредин.

Директорът на болницата д-р Димитър Костов обаче смята, че заповедта делегира права, а не ги отнема.

"Тези хора са решили, че не вярват във ваксините, не са се ваксинирали, защо трябва за сметка на бюджета на болницата, като по този начин ще ощетим останалите, които са предприели всички грижи за своето здраве, за общественото здраве", посочи д-р Димитър Костов, изпълнителен директор на МБАЛ-Шумен.

Проблем с въвеждането на зелени сертификати за работещи и работодатели не виждат и от Министерството на труда и социалната политика:

"Когато имаме силно заразно заболяване е допустимо да се ограничават други права. Правото на труд, правото на свободно придвижване. Има решения на Европейския съд по правата на човека, както и на ВАС, че няма нарушаване на правата", заяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

А законните варианти за работещите, които не желаят да се тестват или ваксинират, са платен или неплатен годишен отпуск в зависимост от договорката между тях и техните работодатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венци Стефанов: Пирин е страхотен отбор с некадърен треньор
Венци Стефанов: Пирин е страхотен отбор с некадърен треньор
Белгия затяга мерките, въвежда COVID сертификат
Белгия затяга мерките, въвежда COVID сертификат