НОВИНИ

Заболеваемостта в страната от COVID-19 вече е 785 заразени на 100 000 души

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:57, 27.10.2021
Чете се за: 03:47 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ситуацията с разпространението на COVID-19 в цялата страна продължава да се влошава. Заболеваемостта вече стигна 785 заразени на 100 000 души население. Данните са на Националния център по заразни и паразитни болести. За последното денонощие новите случаи са близо 7000. Лекари, болници и училища са под натиск.

Все по-тревожна става картината на разпространение на заразата у нас. Нов рекорд отчитаме днес - 6816 са заразените за последните 24 часа. Положителни са 13,5% от направените 50356 теста. За последното денонощие са починали 124 души, като над 94% от тях са били неваксинирани. Натискът върху болниците също се увеличава - над 1100 са новоприетите пациенти с ковид. Общият брой на хоспитализираните вече е 7325 души. На този фон заместник здравният министър увери, че за момента проблем с леглата за лечение на ковид пациенти няма. По думите му натискът е само върху интензивните. Затова се обмисля разкриването на още 70 легла. Отбеляза и недостига на медици, който е навсякъде. Най-голям е проблемът с анестезиолозите. Обмисля и вариант за командироване на екипи от малки болници в големи.

В Инфекциозна болница в София има две отделения за лечение на ковид. В ранния следобед настанените пациенти с коронавирус бяха 117, при максимум разкрити легла 120. Има и 10 заразени деца, 2 от тях кърмачета.

"Ситуацията е динамична. Не мога да кажа, че има върнат пациент и някой е върнат, който се нуждае от хоспитализация", коментира проф. д-р Татяна Червенякова, директор на СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" ЕАД, София.

В болницата реанимационни легла няма.

"Няма достатъчно анестезиолози", акцентира проф. д-р Татяна Червенякова.

Трудно е и е по-трудно и е несравнимо с това, което сме преживяли до момента.

"Специалистите като мен сме голям дефицит без пандемия, а сега ние сме разделени на групи, които трябва да полагат грижи за болници от ковид, а същевременно останалите болести не са спрели да функционират. От тази гледна точка дефицитът на кадри е изключително остър", каза д-р Иван Колчаков, анестезиолог и член на УС на "София Мед"

И макар най-сериозен да е проблемът с анестезиолозите, медици липсват навсякъде, отбеляза заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Затова се обмисля вариант за командироване на екипи от малки болници в големи. За момента интензивни легла има в АГ-болниците.

"Но те не могат да се използват за други. Има още легла, но очакваме следващите дни те да свършат, затова целта е те да се увеличат още повече", каза д-р Димитър Петров, заместник-министър на здравеопазването.

Анестезиолози има ли достатъчно?

"Искаме да отворим още около 70. Анестезиолози никога не е имало достатъчно", допълни д-р Петров.

Лекари признават, че при тази вълна има по-добра организация при разпределението на болните, но въпреки това лечебните заведения са на предела на силите си.

По темата работиха: Цанка Николова, Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия затяга мерките, въвежда COVID сертификат
Белгия затяга мерките, въвежда COVID сертификат
45 са свободните интензивни легла в София, има нужда от реаниматори
45 са свободните интензивни легла в София, има нужда от реаниматори