НОВИНИ

Назначаването на Кирил Петков за служебен министър е противоконституционно (обобщение)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:46, 27.10.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Политика
Слушай новината

Назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката е противоконституционно, реши Конституционният съд.

Според съдиите указът на президента от 10 май тази година противоречи на основния текст в частта, с която Петков е назначен за служебен министър на икономиката. Решението е взето с 11 гласа "за". Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение по отношение на допустимостта.

Вижте мотивите на Конституционния съд по казуса с Кирил Петков

В мотивите си Конституционният съд отбелязва, че Конституцията на първо място поставя изискването министрите да са само български граждани.

Според Конституционните съдии, подписаната от Кирил Петков декларация при назначаването му за служебен министър не следва да бъде проверявана.

"Декларирането на изискуемите от Конституцията обстоятелства е задължение на лицата, които са кандидати за заемането на висши публични длъжности и те биха носили юридическа отговорност за неверността им, за което декларират, че са уведомени", пише в мотивите.

Анализирайки представените доказателства Конституционният съд приема, че към момента на назначаването му за служебен министър Кирил Петков е притежавал не само българско, но и канадско гражданство.

"Поради което е била налице, без да е била декларирана от него, непреодолима конституционна пречка да бъде назначен за министър в служебното правителство", пише още в мотивите на КС.

Според конституционните съдии заявената от Кирил Петков на 21 април воля да бъде освободен от канадско гражданство не е била достатъчна, за да престане да бъде гражданин на Канада.

"От официалния документ, издаден от компетентния орган на Канада е видно, че освобождаването от гражданство на Канада е настъпило едва на 20 август 2021 г.", пишат в мотивите.

В мотивите си Конституционния съд акцентира и на факта, че в Заявлението за отказ от канадско гражданство, което Кирил Петков е попълнил на 21 април е потвърдил изрично посочен текст.

“Разбирам важността на своя отказ от канадско гражданство, както и това, че ако той бъде одобрен, ще загубя всички права и привилегии на канадски гражданин и вече няма да имам статут в Канада“, пише в мотивите.

Според конституционните съдии това налага извода, че Кирил Петков е бил наясно, че заявеният от него отказ не поражда автоматично действие, а трябва да бъде одобрен от канадските власти и за това е необходимо време.

В своя позиция Кирил Петков заявява, че приема решението. Въпреки това атакува Конституционния съд, като го обвинява, че с това решение е загубен част от суверенитета на България , защото е зачел чужд правов ред.

"Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България", пише Петков.

Кирил Петков посочва още, че поема пълна отговорност за стореното от него. Президентът коментира, че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков.

"По принцип не съм се запознал с мотивите, за да го коментирам. И второ, решенията на Конституционния съд по принцип не се коментират", каза Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
45 са свободните интензивни легла в София, има нужда от реаниматори
45 са свободните интензивни легла в София, има нужда от реаниматори
Какво причинява на децата обездвижването и заседяването пред компютрите
Какво причинява на децата обездвижването и заседяването пред компютрите