НОВИНИ

Недостъпни тротоари за хората с увреждания във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
20:39, 21.01.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Проблем за хората с увреждания при придвижване във Варна. За това сигнализираха наши зрители във Варна. Казват, че новоизградени и ремонтирани тротоари продължават да са труднодостъпни. Въпреки мащабните ремонти през последните години наша проверка показва, че голяма част от тротоарите във Варна са истинско предизвикателство за пешеходците.

"Тези хора, които правят ремонти, тези строежи, те не са на моето място, никога не са седнали в количка за да видят, че няма да може да се мине", разказва Богомилка Манолова – председател на Спортен клуб за хора с увреждания “Икар”.

Не едно и две са препятствията по варненските улици и тротоари – криви шахти, огромни дупки, разбити или разлепени плочки, които могат да ни изненадат неприятно, ако след дъжд стъпим на тях.

"Трагични са на повечето места, неравни, спъва се човек, липсват плочки".

"Няма поддръжка. Ако се поддържат постоянно, където има плочки да се подменят".

"Виж с бастун ходя. Полека, да си почивам, защото ако се спъна...".

Много от тротоарите, дори и след ремонт, остават труднодостъпни за хората, които се придвижват с инвалидни колички.

"Тук е много трудно, наистина, макар че Варна е един от по-лесните градове. Много е трудно, защото има винаги препятствия", каза Богомилка Манолова – председател на Спортен клуб за хора с увреждания “Икар”.

"Асфалт на тротоарите без тактилни плочки. Няма значение, че в наредбата пише, че трябва да има тактилни плочки. Допълнителните препятствия идват просто от недоглеждането и от нежеланието явно да се свършат нещата както трябва", коментира Обретен Михов - Дружество на хора с увреждания „Бриз“- Варна.

През последната година Община Варна изпълнява над 60 инфраструктурни проекта в целия град. Част от тях все още не са приключили, а ремонтите на тротоарите са съобразени с изискванията за достъпност за хората с увреждания, съобщиха от общинската дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустрояване”.

Но придвижването в квартал “Кайсиева градина", където в момента се работи по голям инфраструктурен проект, все още остава трудно.

"Най-важното е до магазина, защото аз сама живея тук в този град, нали имам приятел, но роднини, близки нямам, не съм оттук и затова ми е много трудно. Вижда се, че някой се е постарал да направи нещо, но просто не са се допитали. Ей такова прагче направил, ми то и това прагче пречи", разочарована е Богомилка Манолова – председател на спортен клуб за хора с увреждания “Икар”.

Според Богомилка Манолова през последните години е видно, че поне е улеснен достъпът до банки и лечебни заведения.

Автор: Петко Петков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислава Христова и Гергана Иванова с добри изяви при победите на своите отбори в Румъния и Гърция
Борислава Христова и Гергана Иванова с добри изяви при победите на своите отбори в Румъния и Гърция
Вердер изненада Байерн Мюнхен насред "Алианц Арена" и го остави далеч от върха
Вердер изненада Байерн Мюнхен насред "Алианц Арена" и го остави далеч от върха