НОВИНИ

Недоволството на французите, което доведе до забрана на енергиен прах

Продуктът скандализира не толкова със съдържанието си, колкото с употребата си, която наподобява тази на кокаин

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:30, 29.08.2024
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Във Франция забраниха продукт, подобен на тези, които предизвикаха възмущение в последните дни у нас. Мярката е предприета в края на юли, като за това е сезирана и ЕК. Продуктът скандализира не толкова със съдържанието си, колкото с употребата си, която наподобява тази на кокаин.

Специалисти по наркозависимости предупреждават, че подобни стоки могат да имат крайно негативно влияние, особено върху подрастващите.

Малки опаковки с прахообразно вещество, което се приема през ноздрите, със специална тръбичка. Преди няколко месеца този продукт предизвика сериозен шум и недоволство, които доведоха до официалната му забрана във Фрнация.

Хората са категорични - оприличават продукта с наркотик и смятат, че предлагането му ще провокира младите хора да използват.

Това е причината за недоволството на французите. Към здравното министерство се обръщат дори от асоциацията на френските тютюнопроизводителите и предупреждават, че видът на т.нар. енергийна напитка и употребата й, силно напомнят на приемане на наркотици. Продуктът е регистриран в средата на 2023 година. Съдържанието му - кофеин, креатин, таурин, бета аланин.

Вещества, които помагат за подобряване на клетъчната активност, на мускулния тонус, засилват паметта и намаляват умората. Ето защо ефектът след използването на продукта е ободряващ и енергизиращ. Претенциите обаче, не са към съдържанието му, а към начина, по който се приема. Мнозина специалисти го определят като циничен. Не само заради преките последстивя за лигавицата на носа.

"Скандално е да се рекламира продукт, който се консумира по този начин и може да нанесе щети. Ясно е, че този търговски трик е скандален!", каза д-р Бернар Басет, председател на Асоциацията на зависимите във Франция.

Производителите на продукта го изтеглят от търговската мрежа в началото на юни и обясняват, че никога не са имали намерение да окуражават употребата на кокаин. По закон, енергийният прах НЕ може да бъде продаван на лица под 18 години, но е очевидно, че продуктът цели да увлече младата аудитория, казват психолози.

"Това, което се опитваме да внушим на младите хора с всички тези стимуланти е, че дълбоко в себе ние имаме нужда от химическа субстанция, за да се чувстваме по-добре. И не бих казал, че задължително ще се увеличи броят на зависимите, но да кажем, че имаме приканване към фалшива радост, фалшива енергичност", посочи Мишел Ложоайо от Парижки университет.

Специалистите предупреждават, че крачката от енергийната напитика на прах до по-сериозна субстанция, е много малка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо получи приза за голмайстор №1 в Шампионска лига
Кристиано Роналдо получи приза за голмайстор №1 в Шампионска лига
Президентът призова Димитър Главчев да предложи две жени за еврокомисар
Президентът призова Димитър Главчев да предложи две жени за еврокомисар