НОВИНИ

Последен ден на разговори: Утре Главчев трябва да представи две номинации за еврокомисар

Всички парламентарни групи издигнаха свои кандидати

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:50, 29.08.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Днес е последният ден, в който служебният премиер разговаря с предложените от партиите кандидати за еврокомисари. Утре Димитър Главчев трябва да представи 2 номинации - на мъж и на жена на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Всички парламентарни групи издигнаха свои кандидати. Номинарани са общо 7 души - 4 жени и 3 мъже.

Днес премиерът разговаря с Юлиян Попов, издигнат от ПП-ДБ , Виктор Папазов,номиниран от "Възраждане" и с двамата кандидати на БСП - Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова. Вчера Главчев се срещна с Екатерина Захариева, номинира от ГЕРБ- СДС, Искра Михайлова , предложена от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и Велислава Петрова,издигната от ИТН.

Все още не е ясен и ресорът, за който ще отговаря българския еврокомисар. По неофициална информация - това ще е "Регионална политика".

А сегашният български еврокомисар Илияна Иванова написа във фейсбук, че поради лични причини няма да може да продължа работа в следващата Комисия. Иванова пое ресора „иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ от Мария Габриел. Тя вярва, че страната ни ще продължи да бъде представлявана достойно в следващите години във вземането на най-важните решения за европейските политики.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари на досегашния български еврокомисар Илияна Иванова за работата й, определи Иванова като "фантастичен комисар". Обясни, че тя има основателни лични причини да не продължи. Борисов смята, че Екатерина Захариева е много добро предложение за еврокомисар.

"Като CV и като кариера има много широк профил. Тя е била и зам.-регионален министър, външен министър, вицепремиер, депутат с много опит, познат в Брюксел, особено като външен министър. Мисля че това, което предложи партията е една добра кандидатура. ЕНП, от чието смейство сме ние, е победител на тези избори, победител е и ГЕРБ на Евроепйските избори и затова считам, че ние с право излъчваме и най-силния кандидат", коментира Борисов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Главчев се срещна с новите четирима номинирани за еврокомисар
Премиерът Главчев се срещна с новите четирима номинирани за еврокомисар