НОВИНИ

България с ресор "Регионална политика" в новата Европейска комисия?

Държавите от общността могат да края на седмицата да предлагат своите кандидати за еврокомисари

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:31, 28.08.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

България да получи ресор Регионална политика в новата Европейска комисия. Това се обсъжда в Брюксел според източници на БНТ в европейските институции. Държавите от общността могат да края на седмицата да предлагат своите кандидати за еврокомисари, след това Урсула фон дер Лайен ще направи окончателния избор. Преди средата на септември ще бъде представен новият състав и ресорите в Европейската комисия. За какво отговаря еврокомисарят по регионалната политика и кой от българските кандидати има най-големи шансове за поста?

Ако България получи ресор регионална политика, това означава, че българският еврокомисар ще отговаря за политиката на сближаване и подкрепата за регионите. До сега сега еврокомисар беше португалката Елиза Ферейра. В нейния ресор досега беше и реформата на въглищните региони във връзка с новите екологични изисквания. Брюксел отделя съществени средства от евробюджета да развитие на регионите, но има и високи изисквания за усвояването им.

“Има много страни, които страдат от политическа нестабилност, но това, което трябва да се гарантира, е поне минимална стабилност на проектите, за да могат те да бъдат финансирани от европейските фондове”, заяви Елиза Ферейра.

Очаква се Урсула фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат членовете на новата Европейска комисия на 11 или 12 септември на специална пресконференция в Брюксел. След това започват препитванията на еврокомисарите в ресорните комисии на Европейския парламент. Едва след като те бъдат одобрени от евродепутатите, новата Европейска комисия може да встъпи в длъжност. В Брюксел се надяват нова да стане на 1 ноември, но ако някои от кандидатите не успее да премине през теста на Европейския парламент, процедурата ще се забави и новата Комисия ще встъпи в длъжност по-късно. Фон дер Лайен ще предложи и няколко нови ресора - в новата комисия ще има еврокомисар по отбраната, за Средиземноморието, по разширяването, по океаните и риболова и за жилищната политика. Урсула фон дер Лайен настоя след преизбирането си в новата Европейска комисия, освен географски и политически, да има и баланс на половете. Досега повечето държави, са предложили кандидати-мъже.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова са кандидатите на БСП за български еврокомисар
Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова са кандидатите на БСП за български еврокомисар
Нинова предупреди: Има риск за участието на БСП в изборите
Нинова предупреди: Има риск за участието на БСП в изборите