НОВИНИ

"Да" или "не" на тестването за наркотици на полицаите?

ВАС отмени наредбата

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:10, 28.08.2024
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

ВАС отмени наредбата за тестването за наркотици на полицаи. Проверките бяха въведени от служебния министър Иван Демерджиев през 2022 г. след няколко случая на заловени дрогирани униформени. Наредбата е атакувана от сдружение „Централен полицейски синдикат на МВР“ в Пловдив. След приемането ѝ МВР започна да прави тестове, което породи остро недоволство в системата. Имаше и случаи на положителни проби.

Спорната наредба се приема различно от отделните синдикати. Приемането й породи остро недоволство в Бургас, където бяха засечени няколко положителни проби на униформени. Официална статистика за броя тествани няма, но според синдикалната федерация на служителите в МВР в цялата страна са били проверени около 10 000 полицаи. Част от пробите са били положителни.

,,При много от тях се видя после, че не са и реални, тъй като са следствие на медикаменти", заяви Генади Тенев - СФСМВР.

Униформените се оплакаха, че тестовете са доказано неефективни, тъй като са свръхчувствителни и освен наркотици, засичат като положителни и хората, употребили медикаменти и дори енергийни напитки. Същите тестове обаче се използват и за редовите шофьори. Според синдикатите, употребата на упойващи вещества от служители не е системен проблем, но проверки са необходими.

,,В МВР работят хора, които отговарят за сигурността, нормално е да подлежат на някакъв контрол. Използват оръжия, помощни средства, с което ограничават права на граждани", отбеляза Генади Тенев - СФСМВР.

От пловдивския Централен полицейски синдикат на МВР също нямат против да бъдат тествани. Те обаче са подали жалба в съда заради юридически пропуски в наредбата - като например липса на описани външни белези, по които може да се направи предположение, че конкретен служител е употребил или е под въздействие на наркотични вещества, както и изискването заповедта за проверката да се издава единствено по предложение на прекия ръководител.

,,Тук имаме едно чисто йерархична зависимост. Един човек да бъде нарочен и по този начин да бъде репресиран ежедневно с постоянни тестове за наркотици", каза Атанас Тафков - Централен полицейски синдикат Пловдив.

От синдиката посочват още и финансова неяснота.

,,В самата наредба е записано, че не са необходими финансови средства. Такива са необходими, тъй като всеки тест струва пари. Той се прави в медицинска лаборатория", заяви Атанас Тафков - Централен полицейски синдикат Пловдив.

От най-голямата синдикална федерация на МВР обаче подкрепят спорната наредба и твърдят, че по време на обществените консултации са били изчистени проблемните текстове.

,,Трябва да се упражнява подобен контрол и за служителите в МВР като особена институция и не случайно това е единият от малкото актове, които нашата организация не е атакувала в съда", смята Генади Тенев - СФСМВР.

Решението на върховния съд за отмяна на наредбата обаче няма нищо общо с тестовете. Мотивите им са свързани с липсата на два задължителни елемента – финансова обосновка и очаквани резултати.Решението не е окончателно и може да се обжалва пред по-горна инстанция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев се класира за четвъртфиналите на сингъл и на двойки в Порто
Адриан Андреев се класира за четвъртфиналите на сингъл и на двойки в Порто
Игра на тронове: Кой ще регистрира листите на ДПС за изборите?
Игра на тронове: Кой ще регистрира листите на ДПС за изборите?