НОВИНИ

В очакване на избора - списъкът с номинации за еврокомисар се попълни

Има 7 номинации - 4 на жени и 3 на мъже

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:25, 28.08.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Докато срокът за номинации на кандидати за български еврокомисар изтича, министър-председателят Димитър Главчев започна разговори с първите номинирани кандидати. Днес той се срещна с Екатерина Захариева, предложена от ГЕРБ-СДС. Тя има опит като министър на регионалното развитие, на правосъдието и на външните работи.

От ПП-ДБ залагат на бившия екоминистър Юлиян Попов. Определят го като непартийна кандидатура и експерт. Днес Николай Денков е изпратил писмо до служебния премиер, че парламентът трябва да изслуша и реши кой да бъде българският еврокомисар. Причината: според ПП-ДБ България се намира в безпрецедентна политическа криза и служебното правителство няма необходимата легитимност да определи българския еврокомисар за следващите 5 години.

От "Възраждане" пък залагат на създателя на Българската фондова борса Виктор Папазов, който е завършил Харвард и магистратура в Токио.

"Издигаме човек, който ще защитава единствено само националните интереси, ако бъде избран. Нямаме илюзии, че това нещо ще стане. Ние знаем, че този мач е предварително решен, но сме длъжни да дадем алтернатива", заяви Цончо Ганев - депутат от ПГ на "Възраждане".

Премиерът е разговарял днес и с Искра Михайлова, предложена от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски. В мотивите на предложението се посочва, че Михайлова е авторитет с доказан евроатлантически профил.

За БНТ Илхан Кючюк заяви:

"Няма номиниран еврокомисар. Това е личната номинация на Делян Пеевски. В нормалните партии колективните органи решават за една или друга номинация", заяви Илхан Кюлюк - евродепутат, ДПС.

А ако тя все пак е един от двата избора на министърпредседателя, които той да предложи на Европейската комисия, вие ще предприемете ли някакви действия?
"Това лежи изключително върху плещите на министър-председателя Главчев. Предстои да видим какво ще бъде неговото поведение - дали ще успее да се дистанцира от Пеевски и неговите дълги пипала".

Изпълнителното бюро на БСП взе решение да издигне двама кандидати за еврокомисар - мъж и жена. Бяха номинирани Драгомир Стойнев и ако България получи ресор енергетика - Цветелина Пенкова. Социалистите настояват българските номинации да бъдат обсъдени на извънредно заседание на Народното събрание.

Премиерът е разговарял вече и с Велислава Петрова, номинирана от ИТН, чрез видеоконферентна връзка.

Димитър Главчев има готовност да се срещне и с номинираните кандидати от останалите парламентарни групи. До петък служебният кабинет следва да посочи кандидатите за еврокомисар от България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Якуб Отруба спечели четвъртия етап от Колоездачната обиколка на България
Якуб Отруба спечели четвъртия етап от Колоездачната обиколка на България
"Не" на ревизията на Брекзит
"Не" на ревизията на Брекзит