НОВИНИ

Неизвестните около смъртта на Ангел Христов стават все повече (Обзор)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:02, 05.06.2023
Чете се за: 06:37 мин.
У нас
Слушай новината
  • Днес стана ясно, че тялото на Ангел Христов от Братя Галеви е открито в погребална агенция, но все още не е известно къде е настъпила смъртта му.

  • Смъртният акт е издаден в Дупница, но в частната болница там отричат Ангел Христов да е постъпвал при тях.

  • Вътрешният министър заяви, че единственият начин издирваният от Интерпол Христов да влезе у нас е по сухопътна граница.

Заплита се мистерията около влизането в страната и смъртта на Ангел Христов от Братя Галеви. Къде е настъпила смъртта му е ключовият въпрос от днес, който така и не получи ясен отговор. От една страна, служители на община Дупница твърдят, че съобщението за смъртта на единия от братя Галеви е издадено от частна болница в града, а от друга - в лечебното заведение отричат той да е бил настанен там.

По неофициална информация запушена коронарна артерия е причината за смъртта на Ангел Христов. Настъпването на смъртта като време съвпада с твърденията на близките. Мистерията се заплита около това как е било подготвяно погребението на издирвания от Интерпол мъж.

От наши източници научихме, че тялото на Ангел Христов е намерено на територията на погребална агенция. От полицията получили сигнал за смъртта му в събота следобед. При проверка е установено, че има издадени документи за смъртта на единия от Братя Галеви, а тялото е иззето и изпратено за аутопсия.

Тялото на Ангел Христов е открито в погребална агенция

Според официалното съобщение на МВР сигналът е, че 53-годишншят мъж е починал в дома си в Ресилово, но според твърдения на общински служители документацията показва, че е починал в лечебно заведение. Според наши източници спешните медици от Дупница получили обаждане от полицията около един часа през нощта. То се отнасяло за взимането на тялото на Христов от района на гробищния парк в Дупница.

БНТ се свърза с траурната агенция, наета да извърши несъстоялото се все още погребение на Христов. Оттам отказаха коментар пред камера, но обясниха, че разбрали, че става дума за единия от Братя Галеви, едва след като се намесила полицията.

3 юни, 8.00 сутринта. Това е записано като ден и час в смъртния акт на Ангел Христов. Документът е издаден след предоставена изтекла лична карта и съобщение на смъртта.

"Съобщението беше от болница "Св. Иван Рилски 2003", че смъртта е настъпила в болничното заведение. Частната болница", обясни Галина Палчева - старши специалист, издал смъртния акт.

Служителката твърди, че процедурата преминала както при всеки смъртен случай и не останала с впечатление, че някой бърза да приключи. Направило ѝ впечатление разминаване в имената на представените документи.

"ГРАО не разполага с данни дали едно лице е издирвано с червена бюлетина", каза Драгостина Ковачка, началник на ГРАО-Дупница.

От ръководството на болницата обаче отричат да са приемали пациент с това име.

От полицията също официално потвърдиха, че има издадено съобщение за смърт от лекар от дупнишка болница. Коя е тя и кой е сложил подписа си под документа обаче не се съобщава. Според наши източници става дума за награждаван от общината медик. В същото време друг въпрос продължава да търси отговор - как Ангел Христов е влязъл в страната.

Демерджиев: Ангел Христов не е влязъл в България със самолет

"Единствената възможност е той да мине по сухопътна граница. По два начина - или при облекчени проверки, или да мине нелегално границата, което е вторият вариант", коментира вътрешният министър Иван Демерджиев.

Според експерти е възможно Христов да е влязъл в страната с фалшиви документи. Една от версиите, че се е върнал поради семейни причини.

"Както показват някои данни на други лица, които да го правили с променена външност. Много години не е бил в България и с подправени документи е възможно да е пристигнал", каза Красимир Занев - бивш директор на отдел "Издирване" в МВР.

"Всичките ни сили проверяват всички адреси, свързани с братя Галеви, а и всякакви веществени доказателства дали другият е на територията на България", каза вътрешният министър.

"Мисля, че още е извън България. Тук са направили вероятно някакъв опит, защото той е с по-малка присъда, как ще реагират съответните власти, ако се прибере", смята Красимир Занев.

Случая "Галев" днес коментира и Мая Манолова от "Левицата", която отрече да има каквато и да е връзка с издирваните.

"Това беше опитът на Борисов да припише ъндърграунда, който работеше за избирането на Фандъкова, на нейния основен опонент", заяви Манолова.

"Първият въпрос е как е излязъл. Не знам защо така услужливо го пропускаме, защото председателят на комитета по извеждането му беше 2012 г. премиерът Бойко Борисов", добави Румен Петков.

Как Ангел Христов се е върнал в страната - версиите са много, но каква е истината - топката е в разследващите. Очаква се в следващите дни близките да могат да вземат тялото му, за да го погребат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва причината за смъртта на собственика на камиона от Локорско
Прокуратурата разследва причината за смъртта на собственика на камиона от Локорско
Мълчанието на Киев: Започна ли украинската контраофанзива?
Мълчанието на Киев: Започна ли украинската контраофанзива?