НОВИНИ

Мълчанието на Киев: Започна ли украинската контраофанзива?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:00, 05.06.2023
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Русия твърди, че е отблъснала голяма украинска атака в Донбас. Според съобщенията на Москва - убити са 250 украински войници и са унищожени много танкове. Засега няма коментар от Киев. Дали е започнала дълго чаканата украинска офанзива не е потвърдено от независими източници.

Според Москва кадрите са от Донецкия регион, където е било осуетено украинско мащабно настъпление. Руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е започнала атаката с помощта на шест механизирани и два танкови батальона край село Нескучне.

"Врагът не постигна целта си, той не успя. Загубите на украинските въоръжени сили възлизат на над 250 военнослужещи, 16 танка, 3 бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини", заяви Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

Москва твърди, че по време на атаката началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили - генерал Валерий Герасимов е бил в един от предните командни постове.

Киев отказа коментар. Чрез видеоклип от Министерство на отбраната на Украйна призоваха да не се споделя нищо за украинската контраофанзива:

"Плановете обичат тишината. Няма да има съобщения за началото."

През последните дни украинските власти предприеха мерки срещу хората, които разпространяват снимки, видеа или данни за противовъздушната отбрана на Украйна.

снимки: БТА

С цитат от песен на Депеш Мод, в Туитър украинският министър на отбраната Олексей Резников също призова за мълчание:

"Думите са много излишни. Те могат само да навредят."

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че когато настъпи подходящият момент, украинските сили ще обявят операцията:

"Засега можем да говорим за продължаващи операции в и около Бахмут. Наблюдаваме повишаване на активността на юг от града."

За украински атаки край Бахмут съобщава лидерът на руската частна армия "Вагнер". Според Евгений Пригожин украинските сили са си върнали контрола над село край Бахмут. Той определи загубата за руската армия като "позор".

През последните седмици се наложи Русия да защитава и собствената си територия, заради серията от атаки в Белгород. Но дали това е началото на украинската контраофанзива, засега този въпрос остава без отговор.

По-рано украинският президент Зеленски заяви, че Украйна е готова да започне контранастъпление, за да си върне окупираните от Русия територии:

"Но това не е филм, трудно е да се каже как контраофанзивата може да се види. Важното е, че Русия я вижда. И не само я вижда, но и я усеща."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неизвестните около смъртта на Ангел Христов стават все повече (Обзор)
Неизвестните около смъртта на Ангел Христов стават все повече (Обзор)
Спортният директор на Лацио Игли Таре напуска след 18 години прекарани в клуба
Спортният директор на Лацио Игли Таре напуска след 18 години прекарани в клуба