НОВИНИ

Ник Кирьос обяви, че няма да играе на Олимпийските игри в Париж 2024

Финалистът от Уимбълдън 2022 мотивира решението си с отношението към него преди олимпийския тенис турнир в Рио де Жанейро преди 8 години от страна на Австралийския олимпийски комитет (AOC), заради което тогава Кироьс да се оттегли от Игрите

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:14, 24.01.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
ник кирьос пропуска мастърсите индиън уелс маями
Слушай новината

Австралийският тенисист Ник Кирьос обяви, че със сигурност няма да участва на Летните олимпийски игри в Париж 2024 дори дотогава да се е възстановил напълно от своите контузии.

Причината за тази негова позиция е отношението към него през 2016-а година от страна на шефа на мисията на Австралийския олимпийски комитет Кити Чилър за Игрите в Рио де Жанейро, която изрази своите съмнения относно поведението на тенисиста на корта, а след това стана ясно, че Кирьос е останал извън избраниците за олимпийския турнир в Бразилия.

"Със сигурност няма да играя на Олимпиадата, дори да съм здрав и във форма. Начинът, по който бях третиран от Австралийския олимпийски комитет и бившия шеф на мисията Кити Чилър, никога няма да бъде забравен. Да ми забранят да играя на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. беше позор. Тогава бях номер 13 и имах истински шанс да спечеля медал. Да ми забранят да представлявам страната си поради поведенчески причини е нещо, което просто не мога да забравя", обяви финалистът от Уимбълдън 2022 във вчерашния ден.

"Преди осем години отчаяно исках да представя Австралия на олимпийски игри, но манталитетът ми се промени. Исках да играя за моята страна, но вече нямам това желание. Казвал съм и преди, че често се чувствам повече като у дома си далеч от дома", допълни Ник Кирьос.

В момента австралиецът продължава да се възстановява от травмите в коляното и китката, които направиха така, че роденият в Канбера тенисист успя да изиграе само един официален двубой през последните вече близо 13 месеца.

След оттеглянето на Кирьос от участие на Олимпийските игри в Париж пък надеждите на Австралия в тенис турнира ще бъдат изцяло насочени към първата ракета на страната Алекс Де Минор

В същото време двукратната олимпийска шампионка в колоезденето на писта Ана Миърс, която беше назначена от Австралийския олимпийски комитет (AOC) за шеф на мисията на отбора за Игрите в Париж 2024, коментира решението на Ник Кирьос да пропусне форума.

"AOC има голямо уважение към Ник Кирьос като австралийски спортист с големи способности. Всеки спортист има право да взема свои собствени решения относно своето игрово бъдеще и тези решения се уважават", коментира Миърс.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санирането на сградите: Кметове предлагат финансиране на всички проекти от резервния списък
Санирането на сградите: Кметове предлагат финансиране на всички проекти от резервния списък
Преместването на паметник край ГКПП "Станке Лесичково" разгневи граждански организации
Преместването на паметник край ГКПП "Станке Лесичково" разгневи граждански организации