НОВИНИ

Преместването на паметник край ГКПП "Станке Лесичково" разгневи граждански организации

bnt avatar logo
от БНТ
11:12, 24.01.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Преместването на военен паметник край Граничен пункт "Станке Лисичково" разгневи редица местни организации и сдружения в Благоевград. Монументът е издигнат в памет на загинали по времето на Втората световна война жители на Горна Джумая - днешен Благоевград, а преместването му, според недоволните е вандалски акт и поругаване на българската история.

Паметникът на загиналите по времето на Втората световна война жители на Горна Джумая е преместен на около километър от старото му място след началото на ремонта на граничния пункт. Оставен е до пътя, обграден от тонове земна маса.

"Това, което ме шокира в петък, когато минахме от тук, спряхме, паметникът беше почти целият затрупан с пръст, нямаше достъп и багера беше до него. Имах чувството, че след няколко дни ще бъде изцяло покрит", каза Здравка Чимева – сдружение "Ние жените".

"Преди месеци аз разговарях с Гранична полиция, от там казаха, че ще бъде преместен малко, за да се ремонтира, но виждаме, че е захвърлен тука на километър и половина от това място", каза полк. Иван Петров – председател на Сдружението на офицерите от запаса.

След редица сигнали до Агенция "Митници", областният управител на Благоевград и Районната прокуратура, паметникът е обезопасен с метални огради. А с местните сдружения, подали сигналите, се свързал и представител на фирмата изпълнител.

"И той каза, че след приключване на ремонта, ще възстановят паметника и ще го монтират там, където му е мястото", каза още Здравка Чимева – сдружение "Ние жените".

От Агенция "Митници" уточняват, че монументът е бил преместен до най-близкото обезопасено място, за да се избегне нарушаване на неговата конструкция. След като ремонтът на граничния пункт приключи, паметникът ще бъде върнат на старото място.

Репортаж: Али Мисанков, Иван Терзиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ник Кирьос обяви, че няма да играе на Олимпийските игри в Париж 2024
Ник Кирьос обяви, че няма да играе на Олимпийските игри в Париж 2024
Волейболният рефер Ивайло Иванов получи приз за принос към развитието на съдийството
Волейболният рефер Ивайло Иванов получи приз за принос към развитието на съдийството