НОВИНИ

Парламентът освободи Десислава Атанасова от поста на народен представител

bnt avatar logo
от БНТ
10:06, 24.01.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС Десислава Атанасова беше освободена като народен представител. Един от депутатите на ПП-ДБ гласува против. В петък Атанасова беше избрана за конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

Против освобождаването гласуваха от БСП и "Има такъв народ". "Възраждане" не гласуваха.

Атанасова беше лидер на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 5 поредни Народни събрания - 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и доскоро в 49-ото Народно събрание. Сега овакантеният ѝ пост се заема от Бойко Борисов.

"Аз не чух нито едно обвинение към г-жа Атанасова, свързано с реална зависимост, това означава нещо, което я компрометира, а тя е в политиката от 14-15 години", каза Тома Биков - ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Единственото обвинение е, че тя е била народен представител от ГЕРБ. Ние няма да позволим да се лустрират хора от ГЕРБ, само за това, че са от ГЕРБ."

"Г-жа Атанасова ще бъде от тези членове на КС, за които всички ще знаят. Всички ще знаят нейните позиции в този КС. Това е политически избор - да, защото НС е политическа институция, най-политическата институция, в нея участват само партии."

"От "Възраждане" призоваваме президента да заеме позиция в името на справедливостта и на собствената си съвест, като не участва в параванния протокол и не присъства на клетвата на новоизбраните конституционни съдии", подчерта Искра Михайлова - ПГ на "Възраждане".

"Още от самото начало и самото стартиране на процедурата и начина, по който беше проведена, БСП е категорично против. Ние участвахме в дебата. Ще гласуваме "против" освобождаването на г-жа Атанасова, защото считаме, че тя е ярка политическа кандидатура, пратена в КС. И това ни дава основание ние да гласуваме против освобождаването и като народен представител и да продължи да изпълнява задълженията си като такъв", посочи Георги Свиленски - ПГ на "БСП за България".

"Като част от ПГ на ГЕРБ г-жа Атанасова е участвала в много законодателни процеси в НС, чийто решения КС после ги обяви за противоконституционни. Как аз да се убедя, след като редица решения, в които е участвала Атанасова, са били свалени от КС и обявени за противоконституционни, тя е перфектният кандидат в момента, който да представлява НС в КС", каза Станислав Балабанов - ПГ на ИТН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще е домакин на Балканиада по спортна гимнастика за младежи и девойки
България ще е домакин на Балканиада по спортна гимнастика за младежи и девойки
Ива Иванова се класира за четвъртфиналите на Australian Open при девойките
Ива Иванова се класира за четвъртфиналите на Australian Open при девойките