НОВИНИ

Никола Батум спечели френския дуел с Виктор Уембаняма в НБА

Съотборниците във френския национален тим Виктор Уембаняма и Никола Батум в епичен дуел в НБА, в който Филаделфия спечели срещу Сан Антонио със 133:126.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
09:02, 08.04.2024
Чете се за: 05:00 мин.
НБА
никола батум спечели френската битка виктор уембаняма нба
Снимка: USA TODAY
Слушай новината

Всеки би искал да го има. Това каза младият Виктор Уембаняма за своя съотборник във френския национален отбор по баскетбол Никола Батум, след загубата на неговия Сан Антонио от Филаделфия тази нощ в НБА.

Крилото на Филаделфия се отличи с три упешни стрелби за три точки, които допълниха впечатляващото представяне на съотборника му Тайръс Макси, отбелязал феноменалните 52 точки за успеха.

20-годишният Виктор Уембаняма и 15 години по-възрастният от него Никола Батум се бориха в епичен дуел, а съвсем скоро ще бъдат съотборници в отбора на Франция за Олимпийските игри. По-малко от 4 месеца преди Париж 2024, Виктор Уембаняма и Никола Батум се изправиха един срещу друг за последен път този сезон в НБА, където Филаделфия спечели гостуването си на Сан Антонио със 133:126 след продължения и записа 5 пореден успех.

Батум имаше трудната задача да опази младия Уембаняма, а в битката на терена всеки от тях блестеше по свой начин.

Уембаняма реализира 33 точки, 18 борби, 6 асистенции и 7 чадъра. Така той стана първият играч в историята на НБА, който записва поне 30 точки, 15 борби, 5 коша за 3 точки, 5 чадъра и 5 асистенции в един мач.

Зад тази статистика стоят различни качества, които трябва да притежава един баскетболист и това прави представянето на младия франзуцин впечатляващо. Уембаняма очевидно е способен да прави всичко във всичките четири ъгъла на терена. Новобранецът на Сан Антонио също така записа своя 42-ри дабъл-дабъл в 69 мача.

„Опитвам се да остана смирен при победа и да не рухвам при пораженията. Очаквах много трудности през този сезон, но не мислех, че да се изправяш всяка вечер срещу всички тези суперзвезди, заучаването на тактиката, прилагането на плана за игра на треньорите ще бъде толкова трудно", заяви той след срещата.

Срещу Филаделфия Уембаняма, който показа цялото богатство на своята палитра от качества, не пропусна да се изкаже ласкаво за своя опонент на терена в НБА, но съотборник в състава на Франция.

"Нико Батум, освен страхотен играч, когото познавам от години, е играч, за когото никога не съм чувал нищо лошо. Всеки би искал да го има в състава си", заяви Виктор Уембаняма.

Никола Батум, който премина от Лос Анджелис Клипърс изненадващо във Филаделфия през първата половина на сезона, очевидно се адаптира перфектно към новия си живот и новия си отбор.

В снощния мач спечелен от Филаделфия, Батум освен успешните си три стрелби за три точки, записа още 7 борби и 2 асистенции.

Освен французина, за успеха на Филаделфия ключов играч се оказа 23-годишният американски пойнтгард Тайрийз Макси, който отбеляза 52 точки, преминавайки границата от 50 за трети път този сезон.

А иначе Уембаняма и Макси, които бяха заедно на тренировъчен лагер през лятото на 2022 г. с треньора на Тексас Тим Мартин в Далас, може да се изправят отново лице в лице в битката на младите надежди това лято. Този път обаче с националните отбори на Франция и САЩ. Къде? На Олимпийските игри в Париж, разбира се. Игрите, които ще бъдат последни за 35-годишния Никола Батум.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахват и санкционират незаконно разположените каравани на морето
Премахват и санкционират незаконно разположените каравани на морето
Опозиционната партия "Право и справедливост" води на местните избори в Полша
Опозиционната партия "Право и справедливост" води на местните избори в Полша