Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Никола Минчев: Налице са предпоставки мораториумът да падне преди крайния му срок

от БНТ , Източник: БНР
15:12, 30.01.2022
Чете се за: 04:30 мин.
Политика
никола минчев налице предпоставки мораториумът падне крайния срок
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Бюджетът ще бъде много приоритетен закон за Народното събрание през следващите седмици". Това заяви пред БНР председателят на Народното събрание Никола Минчев.

"Най-важните законопроекти изискват повече време за подготовка, преди да влязат за разглеждане в НС, затова до момента не се е стигнало до тях. Такъв е Законопроектът за бюджета за 2022 г. С него парламентът ще бъде ангажиран в голяма част от своето време за дълъг период. 31 март е един краен срок, който сме си дали, но със сигурност преди това ще приемем Бюджет 2022", обясни Минчев.

След изтичане на мораториума ще се вземе решение за енергийното подпомагане
"Налице са предпоставки мораториумът върху цените на ток, парно и вода да падне още преди крайния му срок", коментира парламентарният председател и уточни, че още във вторник (1 февруари) ще бъде обнародван законът, с който членовете на КЕВР се намаляват на петима:

"Още във вторник ще бъде направен жребий, за да се види кой ще остане, т.е. още във вторник вече ще имаме новия състав на КЕВР. След това продължава процедурата по замяна на хората с изтекъл мандат от Комисията с нови, избрани от НС членове. Когато тя завърши, те ще влязат на мястото на председателя Иван Иванов и на Евгения Харитонова".

Според Минчев с новия състав на КЕВР и със смяната на ръководството на "Булгаргаз" може да се очаква понижаване на цената на газа.

"Грешни решения" са основният мотив за смяната на ръководството на "Булгаргаз" (Обзор)

Председателят на парламента съобщи, че скоро в Народното събрание ще бъдат внесени промени в Закона за противодействие на корупцията:

"Ще видим дали ще бъде законодателна инициатива на Министерския съвет, или на народни представители. Промените ще бъдат много сериозни. Правната комисия и антикорупционната парламентарна комисия ще имат много работа по този законопроект".

По думите на Никола Минчев закриването на спецправосъдието е необходима реформа:

"За 10-те години съществуване специализираното правосъдие не оправда целите, с които беше създадено през 2011 година".

Във връзка с поисканото от главния прокурор Иван Гешев засилено наблюдение върху България по механизма за върховенството на закона заради обезпокоителни тенденции през последната година и половина, председателят на НС заяви, че е "доста иронично да се оплаква от нарушение на принципа на разделението на властите човек, който още при избора му за главен прокурор заяви, че не е твърд привърженик на това разделение".

След изслушването в ЕП: Петков и Гешев са на различно мнение за борбата с корупцията у нас

Подадената от Сотир Цацаров оставка ще бъде разгледана от народните представители в близките две седмици, смята Минчев:

"В рамките на дебата по разглеждане на оставката на г-н Цацаров ще бъде засегнат и въпросът за ефективността на Комисията под негово ръководство. Не може да бъде подминат този въпрос. Ще се съобразим с датата на оставката му - 1 март, посочена от него".

"Може би по-подходящият вариант е промените в Конституцията да са предмет на една отделна временна комисия, която да се занимава с конституционни въпроси. Различно мнозинство се търси. Широк консенсус е необходим. Този вариант е по-добрият, когато работата по промените в Конституцията е изнесена в отделна комисия", заяви председателят на НС.

"Не е доведен до знанието ми проблем с г-н Пеевски, че не е представил банкова сметка или, че иска да получава на ръка възнаграждението си", каза Минчев в отговор на въпрос за начина на изплащане на заплатата на депутата от ДПС Делян Пеевски заради наложените му санкции по закона "Магнитски".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нови подробности: 17-годишно е прегазеното момиче край Гоце Делчев, шофьорът е употребил наркотици
Нови подробности: 17-годишно е прегазеното момиче край Гоце Делчев, шофьорът е употребил наркотици
Запознайте се с новия ансамбъл на България
Запознайте се с новия ансамбъл на България