НОВИНИ

Няма да има шоково поскъпване на тока за бита след падането на мораториума, увери премиерът

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:05, 20.01.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Политика
Слушай новината

Компенсациите за ползване на газ за битовите потребители ще бъдат получени с февруарските сметки обяви премиерът след заседанието на кабинета. През февруари ще бъде компенсиран и бизнеса, заради цените на тока. Няма да има шоково поскъпване на тока за домакинствата след падането на мораториума, увери днес Кирил Петков.

За първи път компенсации и за бита заради скока в цените на газа одобри кабинетът.

Близо 140 000 семейства ще получат помощ в размер на 26,77 лв. за мегаватчас за декември и 42,33 лв. за януари. Те ще бъдат приспаднати от сметките за февруари.

Решено бе също компенсацията за бизнеса за скъпия ток да е до 250 лв. за мегаватчас в зависимост от пазарните цени.

Премиерът Кирил Петков припомни, че през ноември помощта е била 110 лв. за мегаватчас, а през декември ще е 130 лв. - те също ще бъдат приспаднати от февруарските сметки.

Петков пред МС: Няма нови цени на тока за битовите потребители

"Много ясно искам да кажа, че за битовите потребители, които са с по-високи сметки за ток - тяхното увеличение се е случило през юли 2021 г. и докато мораториумът стои тези сметки няма да се увеличат, а в моментите мерките, които взехме с финансирането и на ЕРП-тата очакваме, когато и мораториумът падне, да няма шоково поскъпване", каза Петков.

Министърът на енергетиката Александър Николов добави, че компенсирането и за тока, и за газа ще става автоматично, без да се налага потребители и бизнес да обикалят министерства и ведомства.

Правителството вече е направило необходимите постъпки за одобрение на размера на компенсациите от ЕК. Дори и отговорът от Брюксел да се забави обаче, това няма да забави помощта за потребителите, която ще видим в сметките за февруари.

Подпомагането ще остане и за февруари и март, но точните параметри ще зависят от цените на газа, съобщиха от кабинета.

"Както говорихме и на среща с работодателите - искаме да останем максимално гъвкави, така че да съдействаме до максимално висок размер и запазване на конкурентоспособност и в икономиката", каза Александър Николов - министър на енергетиката.

Следващите стъпки ще бъдат планирани веднага след като станат ясни новите цени на газа обяви още Николов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов закон слага край на тормоза върху длъжници от колекторски фирми
Нов закон слага край на тормоза върху длъжници от колекторски фирми
Омикрон настъпва. Затягат мерките по места
Омикрон настъпва. Затягат мерките по места