НОВИНИ

Омикрон настъпва. Затягат мерките по места

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:03, 20.01.2022
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

B Бургас затягат мерките от понеделник. Част от учениците и всички студенти минават онлайн. Очаква се решение да бъде взето и за София - от понеделник децата да се редуват в клас и онлайн. Обмисля се от сряда в столицата да бъдат въведени още ограничения, които ще засегнат заведенията и други обществени места. Обсъжда се затягане на мерките и в други градове.

София в очакване на мерките от Етап 3, предвиждат нови ограничения и в други области големите ученици в 8 смолянски училища

Анджела е от София и е в пети клас, Има по-голям брат - десетокласник. Ако здравните власти одобрят предложението за ротация на учениците, в понеделник братът на Анджела ще отиде на училище присъствено, а тя ще си остане у дома и ще учи онлайн.

В училището на Анджела няма много карантинирани паралелки, но директорът трудно успява да намери заместници на заразените учители.

"Успяваме да покрием свободните часове, но сме буквално на ръба наистина. Имаме нужда от това ротиране на паралелките в момента, за да ограничим разпространението. Наистина това е необходимо", каза Мая Зафирова, директор на 140-о СУ "Иван Богоров".

Ротацията няма да се отрази на оформянето на срочните оценки.

Учениците в Бургас минават на ротация от понеделник. Присъствено на училище ще ходят децата от 1-ви до 4-ти клас и учениците от 7-и, 10-и и 12-и клас. Въвеждат се и други ограничения за децата.

"Допускане на деца в обектите с обществено предназначение мол, кина, ресторанти и др. само с присъствието на родител, настойник. Общият брой на заболелите деца за последните 14 дни е 1256", каза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

"Идеята не е да минат учениците на онлайн обучение, а след това да се събират по моловете и да контактуват", заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Учениците от 1-ви до 12-и клас в Сливен и Нова Загора преминават на онлайн обучение

Всяка област сама решава какви мерки да въведе. В София например се обсъжда заведенията да работят до 22.00 часа с 50% от капацитета си.

"И пълно спазване на достъпът със зелен сертификат на тези места", каза доц. Ангел Кунчев.

"Не е ясно защо на бизнеси, които работят със зелен сертификат техните служители и клиентите ще бъдат наложени нови рестрикции", каза Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.

От Сдружението на заведенията искат оставката на главния държавен здравен инспектор.

"Колегите вероятно няма да спазват нови ограничения, които са наложени само и единствено на нас", казва Коларов.

Заради високата заболеваемост и Видин, Стара Загора, Пловдив, Перник и София-област предлагат затягане на мерките.

"Когато се взема решение конкретно за определена област или за отделени общини там вече реагираме според конкретната ситуация в момента. Тя е много динамична в момента, защото кривата на заболеваемостта върви много рязко нагоре", каза доц. Кунчев.

Според премиера Кирил Петков новият план за управление на ковид кризата дава резултати.

"Много от областите би трябвало вече да са затворени на база заболеваемост. Но не са затворени, защото ние следим критичните фактори в здравната система. За сега мерките реално остават много меки", каза Петков.

Премиерът: Моделът за управление на ковид кризата дава резултати, не затваряме нито една област

Очаква се утре Областният щаб на София да реши ще има ли затягане на мерките. Очаква се ограниченията за заведенията и други обекти от значение за общественото здраве в столицата да влязат в сила от 26 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да има шоково поскъпване на тока за бита след падането на мораториума, увери премиерът
Няма да има шоково поскъпване на тока за бита след падането на мораториума, увери премиерът
Първанов и Плевнелиев с коментари по темата София - Скопие
Първанов и Плевнелиев с коментари по темата София - Скопие