НОВИНИ

Премиерът: Моделът за управление на ковид кризата дава резултати, не затваряме нито една област

живо взе конкретни мерки цените тока газа бизнеса битовите потребители
bnt avatar logo
от БНТ
16:22, 20.01.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Новият модел, с който управляваме кризата, дава своите ясни резултати. В момента не затваряме нито една от областите, бизнесите. Това каза след края на заседанието на МС премиерът Кирил Петков.

"Държим на Етап 2, с риск от Етап 3, защото всичко се базира главно на нива капацитет на интензивните легла в болниците. В някои от областите има отделни мерки, защото има заболели учители, но това е на ниво области и училища, не на ниво масово затваряне. Следим модела много внимателно и за първи път имаме доста ясна прогноза накъде вървят нещата. Добрата новина е, че интензивните легла не се запълват с голяма скорост", каза Петков.

Министерският съвет взе конкретни мерки и за цените на електроенергията и цените на газа откъм подпомагане на бизнеса и битовите потребители.

Битовите потребители, които виждат по-високи сметки на ток, това увеличение се е случило през юли 2021г. и докато мораториумът стои, тези сметки няма да се увеличат. Очакваме след като мораториумът падне да няма шоково увеличение, каза Петков.

Бизнесът е компенсиран със 110 лв. за ноември, със 130 лв. за декември и сега МС прие нов таван до 250 лв. за мегаватчас за януари.

Това означава, че до този момент, сметките, които са дошли за декември са по-високи, но компенсацията, която ще получат в началото на февруари, ще включва допълнителното подпомагане, което е прието за декември. Т.е. сметката за февруари ще е по-ниска от тази, която виждат сега. Същото важи и за сметките за газа, увери Петков.

Премиерът уточни, че на МС е дискутирано също и по проектите за съвместна работа с колегите от РСМ, така че когато направят правителствената среща да има реални резултати.

Обсъдена е също и сигурността на язовирите, като язовир Огоста, където има огромен наследен проблем, който трябва да се реши. Има ключови и рискови обекти, които трябва да се управляват. Решено е да има обща стратегия, обща работна група, за да има ясен механизъм за управлението на язовирите, допълни премиерът.

За съжаление 35 язовира са в критично състояние, каза той, но няма ясна стандартизация кой колко е опасен. Дори няма пълен списък. Има 180 язовира, които се ремонтират без да е ясно с каква документация и до къде са стигнали.

Вижте целия брифинг тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият в Левски впечатлен от Станимир Стоилов (ВИДЕО)
Новият в Левски впечатлен от Станимир Стоилов (ВИДЕО)
Изабелла Шиникова е четвъртфиналистка в Тунис
Изабелла Шиникова е четвъртфиналистка в Тунис