НОВИНИ

"Грешни решения" са основният мотив за смяната на ръководството на "Булгаргаз" (Обзор)

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:18, 29.01.2022
Чете се за: 06:27 мин.
У нас
Слушай новината

Рокади в енергийния сектор. Българският енергиен холдинг взе решение да уволни цялото ръководство на "Булгаргаз".

Решението за уволнение на целия борд на директорите на дружеството дойде вчера в последните часове на работния ден. В протокола, който стигна до медиите мотиви няма. Знае се обаче, че енергийният министър Александър Николов многократно е поставял въпроса защо до България не достига цялото договорено количество азерски газ, който в момента е по-евтин от руския.

Отговорът на "Булгаргаз" до този момент беше, че причината е неизградената газова връзка с Гърция. Енергийният министър обаче настояваше, че това не е пречка и през алтернативен маршрут до България може да стига цялото количество природен газ.

Назад във времето Николов е лансирал и тезата, че "Булгаргаз" е продавал в Румъния евтин газ от Чирен, вместо да го използва в страната. Знае се и, че Българският енергиен холдинг е извършил проверка в "Булгаргаз", преди дни проверка на дружеството започна и ДАНС, но не се казва дали е имало конкретни нарушения, които да доведат до тази смяна.

Основният мотив, който се изважда на преден план, е "грешни решения" от страна на "Булгаргаз", които са довели до по-високи цени, каза днес премиерът.

"Освободени от длъжност, но не и от отговорност." Това се казва в протокола на Българския енергиен холдинг за петимата вече бивши членове на "Булгаргаз". От вчера на тяхно място стоят други имена.

Премиерът за рокадите в "Булгаргаз": Ако си вършеха работата, нямаше да се стигне до високите цени

Мотивите за тази рокада премиерът обобщи с едно изречение.

"Ние не можем да се събуждаме на 1 януари и КЕВР да казва: "Цената на газа се качва с още 30%" и когато се види какви решения са били взети надолу по веригата, да се вижда, че сме изпускали възможности тази цена да е по-ниска", каза Кирил Петков.

От Министерството на енергетиката коментираха, че причината за уволненията е проверката на Българския енергиен холдинг и рокадите нямат връзка с акцията на ДАНС. В свое съобщение от "Булгаргаз" заявиха, че са разбрали от медиите за смяната на борда на дружеството. Казват още, че не са получили никакви резултати от проверките, а само доклад - с неверни според тях твърдения и констатации.

Освободеното ръководство на "Булгаргаз": Разбрахме от медиите за решението на БЕХ

Потърсихме вече бившия директор Николай Павлов. Пред БНТ той каза, че в момента е в карантина, не се чувства добре и би коментирал казуса в близките дни. Министърът на икономиката одобри хода на Българския енергиен холдинг.

"Приемам решението на министъра, на холдинга, щом те са преценили, значи това е правилното", заяви Корнелия Нинова.

Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов тази рокада не е изненада.

"Вижте цените на газа и ще видите. България можеше да избегне тази ценова ситуация и това зависи в огромна степен от ръководството на "Булгаргаз", коментира той.

От "Има такъв народ", в чиято квота е Министерството на енергетиката, коментираха, че ако има несъгласни със смените в "Булгаргаз", мотивът им може да е личен.

"Не съм сигурен, че споровете не са породени от хора, на които интересите в момента се засягат. Нека да видим каква работа ще се свърши", призова Тошко Йорданов.

Според бившия премиер Бойко Борисов обаче смяната на ръководството на "Булгаргаз" има два прочита:

"Пазар за милиарди, който в момента е държавен, да го дадат и него като на търговците на ток да крадат стотици милиони и да го разбият. Две банди, хасковски, се бият в момента кой да вземе контрол. Най-малко ми отива да защитавам Николай Павлов, който е министър на енергетиката на Румен Радев. Него изчегъртаха. На пръв поглед изглежда, че това би било нещо срещу него. Според мен не е така. Той вижда, че неговите изчадия се провалиха във всичко. И той трябва всячески сега да се откачи от това тежко ремарке, претоварено с проблеми и да прави нова партия", заяви той.

Борисов за рокадите в "Булгаргаз": Две хасковски банди се бият кой да вземе контрол

От ДПС пък очакват да видят дали смяната е заради лошо ръководство или задкулисни идеи.

"Ще проследим дали тази рокада има връзка с дневния ред на Прокопиев. Ако няма връзка с дневния ред, ще я приветстваме", каза Йордан Цонев.

Премиерът Кирил Петков коментира, че се доверява на министъра на енергетиката за новия състав на "Булгаргаз". Според него виновникът за високите цени на газа не е само бившето ръководство на дружеството, а е трябвало и КЕВР да се намеси.

"Би трябвало много по-рано да се каже: "Защо взимате това решение, защо на базата на това решение вашите цени се покачват", коментира Петков.

Според министър-председателя мораториумът на цените на тока и парното може да отпадне след смяната на членовете на КЕВР. Петков се надява, че след смените в КЕВР ще се направят анализи в полза на обществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов и Филип Кръстев посочиха качествата на Левски
Станимир Стоилов и Филип Кръстев посочиха качествата на Левски
Левски записа равенство с лидера в словенския елит Марибор
Левски записа равенство с лидера в словенския елит Марибор