НОВИНИ

Делян Добрев, ГЕРБ: Не БЕХ, а газовата мафия смени директора на "Булгаргаз"

Калина Попова
от Калина Попова
18:41, 29.01.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Мисля, че не Българският енергиен холдинг, а газовата мафия смени Николай Павлов. Тази мафия, с която премиерът Борисов се пребори в първия си кабинет, заяви депутатът и бивш министър на енергетиката от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на "Говори сега".

Според него причината за уволнението на борда на директорите на "Булгаргаз" е изтичането на 10-годишния договор, който ГЕРБ са сключили през 2012 г., а фирмите посредници, през които купуваме синьо гориво, са тези, които са се преборили за това.

"Тези прекупвачи тогава струваха 300 милиона на година и след като ги махнахме, сметките на хората и на бизнеса намаляха с 300 милиона, през последната година дори са 500 милиона. Тези прекупвачи бяха регистрирани в Швейцария, изключително мощни фирми и затова аз ги наричам "газова мафия", защото това са хора с огромни възможности, които се видя, че като няма силен лидер, могат да сменят шефа на "Булгаргаз", коментира депутатът.

Освободеното ръководство на "Булгаргаз": Разбрахме от медиите за решението на БЕХ

По думите му управлението на Николай Павлов ще бъзе запомнено като "златния век" на дружеството заради огромните обороти и приходи. На въпрос дали това е "чегъртане" на хора от ГЕРБ, Добрев отговори:

"Николай Павлов не е на ГЕРБ, той е на Радев - беше служебен министър на енергетиката в първия кабинет на Радев. Аз също го познавам - ние в ГЕРБ сме го подкрепяли винаги и сме му имали доверие като много голям експерт".

Заяви, че цената на газа миналата година е била с 40 до 60% по-ниска от тази в Европа, а хранилището в Чирен не е предназначено да ни спаси от газова криза.

Владислав Панев, ДБ: Трябва да решим проблема със завладяната държава

"Чух, че г-н Панев каза, че хранилището в Чирен било пълно на 30 и не знам колко процента. Всяка година по това време е толкова пълен Чирен. Функцията му не е във време на криза да си вземем газ от него, защото през зимата ние употребяваме 14 милиона кубика на ден. Техническият капацитет на Чирен е 2 милиона кубика на ден", заяви Добрев.

Работата на комисията по енергийно и водно регулиране е била наблюдавана отблизо през последните 7 - 8 години и всички партии, включително и Европейската комисия я оценяват високо, категоричен е депутатът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надал и Медведев определят шампиона на АО при мъжете
Надал и Медведев определят шампиона на АО при мъжете
Проф. Петров: Омикрон протича по-леко, до реанимация стигат неваксинирани с хронични заболявания
Проф. Петров: Омикрон протича по-леко, до реанимация стигат неваксинирани с хронични заболявания