НОВИНИ

Владислав Панев, ДБ: Трябва да решим проблема със завладяната държава

Калина Попова
от Калина Попова
18:02, 29.01.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Управлението се състои от четири коалиции, които са много различни една спрямо друга, но ако всички министри са на работна вълна и действат с цел подобряване на ситуацията в държавата, не мисля, че ще има проблем. Така Владислав Панев от "Демократична България" коментира изказването на Христо Иванов за възможни парламентарни избори.

В студиото на "Говори сега" Панев уточни, че неговата собствена оставка като заместник-председател на парламентарната група е свързана с оставката на изпълнителния съвет на "Зелено движение " и няма общо със селфито му с Делян Пеевски.

Владислав Панев подава оставка заради селфито с Пеевски

"Трябва да решим проблема със завладяната държава, която е тук и сега. С предстоящата комисия за промени в Конституцията се надявам да се захванем точно с тези проблеми в регулаторите. Очаквам следващата седмица да имаме нов състав на КЕВР, знаете, енергетиката е един от най-контролираните от държавата сектори и от най-корумпираните. Точно това е битката със завладяната държава", заяви Панев.

Според Панев изказването на Асен Василев за "некадърните работодатели" и "работещите бедни" означава, че в България има огромен дефицит на кадри, а компаниите разчитат на евтината работна ръка, за да продават своите стоки и услуги и няма да издържат още дълго.

"Убеден съм, че доходите ще изпреварват инфлацията, която очакваме тази година да се задържи висока заради външни фактори, обаче това ще бъде изпитание за работодателите, които са свикнали да плащат малко", заяви Панев.

Според него можем да избегнем определението "най-бедни в ЕС" до няколко години, ако успеем да отворим държавата и ако регулаторите не бъдат използвани за "бухалки".

Синдикатите и бизнесът за Бюджет 2022: За какво ще стигнат парите?

Днес излезе информация от Европа, че находището на газ в Чирен е пълно само на 30% от капацитета си, алармира Панев. Това означава, че България не е много подготвена за газова криза при ескалация на напрежението в Украйна.

"Само дрънкането на оръжия там означава, че тази седмица е 15% по-скъп газът на международните пазари. Внасянето на газ от трасето през Турция може да не е достатъчно. Трябва да имаме нашите алтернативи. България трябва дългосрочно да диверсифицира източниците си на газ", каза Панев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две дузпи лишиха Локомотив София от победа над Спартак Суботица
Две дузпи лишиха Локомотив София от победа над Спартак Суботица
След срива на биткойна - какво се случва с криптовалутите?
След срива на биткойна - какво се случва с криптовалутите?