НОВИНИ

След срива на биткойна - какво се случва с криптовалутите?

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
17:39, 29.01.2022
16476
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Криптовалутите се сринаха с над 15%. Биткойнът падна под 40 000 долара и достигна най-ниската си стойност за последните 6 месеца. А освен това се очаква спадът да продължи. Какво предстои в света на криптовалутите - попитахме Владислав Драмалиев от фондация "Биткоуп".

БНТ: Цената на биткойна е с близо 50% по-ниска спрямо тази през ноември 2021, когато той достигна своя връх. На инфлацията в световен мащаб ли се дължи това?

Владислав Драмалиев – Фондация "Биткоуп": Да, но не директно. Инфлацията до голяма степен започва да притеснява световните банки, които до скоро казваха, че тя е временна и е напълно овладяна, но, за съжаление, се оказа, че не е така и тя на практика е причинена не само от печатането на пари, но и от забавянето на веригата по доставки. По тази причина централните банки, в частност Федералният резерв, който е Американската централна банка, обяви, че ще намалят скоростта, с която ще печатат пари и ще вдигнат лихвите по депозитите. И всъщност тези новини обикновено действат доста охлаждащо на пазара.

БНТ: С колко се е сринал биткойнът през последната седмица и на каква цена се търгува в момента?

Владислав Драмалиев: Предполагам, че 15 - 20% някъде спада. А в момента се търгува на 38 000 долара за биткойн. Всъщност той се е търгувал на тези нива едва 15% от своята история, така че и тези ниски нива са доста високи за този актив.

БНТ: Докъде може да стигне този срив в цената?

Владислав Драмалиев: Спадът може да достигне и до 90%. Оттук нататък, според мен сумата, която може да стигне като спад, е около 20 000 долара, но това е базирано пак на историческа информация. Плюсът на биткойн е, че дали ще струва 20 000, 30 000, 1 милион, няма да има повече от 21 милиона биткойна. Неговата обща пазарна капитализация, което означава броят на биткойни в обращение, по актуалната цена е, мисля, че в момента под 700 млрд. долара. Което го прави доста малък по размер актив. Особено, ако трябва да се сравнява с други по-популярни такива.

Обикновено хората, които вярват в продукта, дори да продават биткойни, го правят, за да могат да ги купят по-евтино, обясни още Драмалиев. Освен биткойн съществуват 3000 - 4000 други криптовалути. При тях спадовете са още по-силно изразени. Има проекти, които губят около 90% от стойността си. Най-засегнати може би са трейдърите, които са търсили бърза печалба, каза още той.

БНТ: Къде в България се копаят най-много биткойни?

Владислав Драмалиев: Обикновено копачите в България не са много публични.

БНТ: Защо?

Владислав Драмалиев: Една от причините е, че регулаторната рамка не е съвсем ясна и, имайки предвид колко е волативна сферата, данъците, които им се налагат, може би не са абсолютно подходящи. И ако имате актив, който пада и стойността му пада с около 50%, а данъчните ви облагат по някакъв такъв класически начин, може би не е честно спрямо тях. Има една теория, която може би тези дни ще бъде оборена, че българската държава притежава над 200 000 биткойна, които са иззети 2017 г. Така че предстои да видим дали България ги притежава. Аз се съмнявам, че това е така. Иначе като софтуерни компании и на хора, които се занимават с криптовалути, България е на челни места, поради факта, че имаме доста технологично ориентирано младо население и хората доста разбират от компютри и доста оперират онлайн. Отделно имаме доста хора, които не очакват пенсия от държавата и се опитват по някакъв начин да си осигурят старините, с посока инвестиция.

БНТ: А нарастващите цени на тока по някакъв начин ще се отразят ли на биткойна?

Владислав Драмалиев: Да, те всъщност винаги се отразяват. Ако копаете биткойни, най-важното нещо е да имате интернет, да имате евтин ток и да имате най-добрия хардуер, който прави най-много изчисления. Когато на един от тези компоненти цената му се вдигне, това води до излизане на копачи от мрежата.

БНТ: До какво ще доведе този срив на криптовалутите?

Владислав Драмалиев: Може би довежда до това, че биткойните преминават от т.нар. "несилни ръце" към по-дългосрочните инвеститори в сферата.

БНТ: Заслужава ли си сега да се инвестира в биткойни?

Владислав Драмалиев: За дългосрочно съхранение на биткойни повече от 5 години всеки един момент е подходящ. Исторически погледнато - ако държите биткойн 4 години, със сигурност сте били на печалба. Сега въпросът е на каква печалба искате да бъдете.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Панев, ДБ: Трябва да решим проблема със завладяната държава
Владислав Панев, ДБ: Трябва да решим проблема със завладяната държава
Синдикатите и бизнесът за Бюджет 2022: За какво ще стигнат парите?
Синдикатите и бизнесът за Бюджет 2022: За какво ще стигнат парите?