НОВИНИ

Проф. Петров: Омикрон протича по-леко, до реанимация стигат неваксинирани с хронични заболявания

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 29.01.2022
38811
Чете се за: 04:22 мин.
Здраве
Слушай новината

Омикрон протича наистина по-леко от предходните варианти, много хора го карат на крак у дома, някои нямат никакви симптоми. Това заяви в студиото на "Говори сега" проф. Николай Петров, ръководител на катедра по анестезиология и интензивно лечение във ВМА.

Дали се вижда обаче краят на пандемията ще го кажат ясновидците, а лекарите не са от тях, каза професорът. Той все пак изрази надежда, че с Омикрон се върви в посока да се изгради групов имунитет срещу коронавируса.

Хората не трябва да се плашат от това, че са позитивни, това не означава непременно, че са болни, каза проф. Петров.

Уточни, че при предните вълни от 10 души в реанимация - 9 са губели живота си, но вече не е така.

Интензивните отделения в момента не са така натоварени, както при предишни вълни, което е надежда за самата специфика на протичане на заболяването.

И все пак - какъв е профилът на пациент, който стига до интензивно лечение?

"Неваксиниран, над 60 години, със затлъстяване, диабет и няколко хронични заболявания, които не са под добър контрол. По две причини - че той се страхува или е немарлив да ходи редовно при специалист да поддържа диабета си или няма този лесен достъп до специалист, както досега", каза проф. Петров.

Това обаче не означава, че по-младите, дори и да не са ваксинирани, са застраховани да не стигат до реанимация.

По думите на проф. Петров хората не отчитат колко натоварени са интензивните отделения от самото начало на пандемията.

"Малко хора си дадоха сметка, че всяка болница, за да функционира по стандарт, разполага с едно интензивно отделение. В рамките на пандемията това интензивно отделение трябваше да поема и тежките ковид пациенти, тоест работата стана двойно по-голяма. В интензивните клиники много трудно може да се открият нови легла, защото всяко легло върви с оборудване и персонал. Два до три пъти повече са пациентите и натоварването на персонала и това доведе до изпепеляване на хората", каза професорът.

Натоварването е избило в няколко посоки като заболявания и за съжаление някои лекари са си отишли, други получиха екземи, някои са с ментални проблеми, други са получили инсулти. Товарът в интензивните отделения е смазващ, казва проф. Петров.

Тази вълна тече с по-малко натоварване към интензивните клиники, което се дължи от една страна на спецификата на вируса, от друга страна на натрупания опит на лекарите от други специалности, които вече доста по-ефективно се грижат за пациентите, а това дава резултат като по-малко постъпили в интензивни клиники.

По отношение на ваксинирането професорът смята, че в изграждане на доверието принос имат и медиите и препоръча гласност да се дава предимно на хора, които контактуват с пациентите, които са на първа линия и имат доверието на пациентите.

Проф. Петров определи като непочтено публичното говорене на една от политическите сили, която успя да влезе в парламента с кампания срещу ваксинирането.

"Хората го казват за енти път - дистанция, маска, ваксина. Силовото убеждаване за ваксинация обаче не е решение", каза професорът.

Той сподели и научна новост, с която се е запознал наскоро - бустерната доза е добре да бъде от различна на първите две дози ваксина.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев, ГЕРБ: Не БЕХ, а газовата мафия смени директора на "Булгаргаз"
Делян Добрев, ГЕРБ: Не БЕХ, а газовата мафия смени директора на "Булгаргаз"
Две дузпи лишиха Локомотив София от победа над Спартак Суботица
Две дузпи лишиха Локомотив София от победа над Спартак Суботица