НОВИНИ

След изслушването в ЕП: Петков и Гешев са на различно мнение за борбата с корупцията у нас

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:03, 27.01.2022
Чете се за: 06:30 мин.
По света
Слушай новината

Ролята на главния прокурор в България да се промени изцяло - това е намерението на управляващата коалиция, обявено днес от Кирил Петков в Брюксел.

Премиерът и главният прокурор Иван Гешев бяха изслушани от Групата за мониторинг на демокрацията в Европейския парламент. Премиерът обяви, че в основата на корупцията в България са около 20 души, както и че на всички е ясно, че прокуратурата не работи добре.

Главният прокурор от своя страна поиска да се засили сега съществуващият мониторинг от страна на евроинституциите върху страната ни, защото според него върховенството на закона, разделението властите и правата на човека са под заплаха.

Гешев и Петков бяха изслушани от евродепутатите при закрити врата един след друг.

Оптимизъм и вяра, че в България има желание и политическа воля за справяне с корупцията, така премиерът обобщи впечатления от разговорите с евродепутатите. По думите му той видял подкрепа и в предложените от новите управляващи промени в КПКОНПИ и закриването на спецсъда. Кирил Петков съобщи, че коалицията има намерение изцяло да промени ролята на главния прокурор.

Според Петков трябва да се промени и начинът, по който ВСС прави атестации за нови кандидати. Предложението за механизъм за контрола върху главния прокурор е записано в Плана за възстановяване, който Брюксел получи.

"Първото нещо, което се случва е, че в Плана за възстановяване и развитие главният прокурор няма да бъде само с Господ на главата му, ако това, което сме заложили, успеем да го направим, а ще има съдия, който ще изпълнява временно ролята на прокурор и след това ще може да се върне като съдия. С други думи, конфликтът на интереси, който можеше да се случи, ако вкараме друг прокурор, който да е под него, няма да го има", обясни Петков.

Премиерът не се ангажира със срокове за съдебната реформа, защото управляващите не разполагали с мнозинство. Преди Петков евродепутатите изслушаха главния прокурор. Иван Гешев се оплакал, че в България има напрежение между прокуратурата, МВР и съда. Той поиска засилен мониторинг върху страната ни в рамките на сега съществуващия Механизъм за върховенството на закона в ЕС.

Иван Гешев: Разследването "Барселонагейт" не е приключило, чакаме отговор от властите в Испания

"Българската прокуратура е силно притеснена, че в последните месеци, година - година и нещо сериозно се заличава постигнатият напредък на България след приемането ни в ЕС по линия на върховенството на правото и правата на човека. Това, което казах на европейските депутати, е, че не се чувствам горд като българин... Добър ден, господин Петков... Не се чувствам горд като българин да го кажа, но като цяло българската прокуратура смята, че е налице нужда от по-сериозен диалог с европейските институции, включително и по-сериозно наблюдение върху България по новия механизъм за върховенството на закона", заяви Гешев.

Гешев каза, че евродепутатите са го питали за развитието на досъдебни производства на конкретни дела като "Барселонагейт" и "случая с кюлчетата" в спалнята на Бойко Борисов. Според него по "Барселонагейт" няма развитие, защото прокуратурата чака отговора на испанските власти. Самият Гешев отрече той или жена му да имат имот в чужбина. Отново възрази срещу обвързването на Плана за възстановяване и развитие и фигурата на главния прокурор.

По повод искането на главния прокурор за засилен евромониторинг премиерът Петков коментира, че би се радвал да има такъв.

"Това е и нашият приоритет - колкото повече, толкова по-добре, но това, което няма как да се избяга и хората гледат абсолютно адекватно и реално, няма как през общи шаблони и думи да се избяга липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре. Колкото и какъвто и език да използвате, само като видите фактите, виждате, че не работи. Точка", коментира премиерът.

Петков каза, че в българските служби се кадрува и по всички етажи има случайни хора и трябва да се направи реформа, за да заработят добре. Основен акцент на разговора е била борбата с корупцията, но евродепутатите не са питали за Пеевски и Магнитски.

"За Пеевски директно - не, и за "Магнитски", но ние специфично казахме и аз го казвам открито, че според мен хората, които са основата на корупцията в България са сигурно 20 човека", обясни Петков.

Елена Йончева: България трябва да бъде непрекъснато под наблюдение, но не самоцелно

Евродепутатът Елена Йончева, която е единственият български представител в мониторинговата група каза, че евродепутатите имат много големи очаквания от новото българско правителство. Срещите и изслушванията ще продължат и в бъдеще.

"Имаше и въпроси за корупцията в големите инфраструктурни проекти, защото оттам се генерират големите корупционни схеми. Това е казано не само от европейски, но и от различни международни институции. Става дума за милиарди евро, които се дават под масата. Връща се до 50% от бюджета от строителството на автомагистралите и това е публична тайна", каза Йончева.

Петков разговаря и с председателите на Европейския съвет Шарл Мишел, на Европарламента Роберта Мецола и на еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ: Правителството да отдели 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана
ГЕРБ: Правителството да отдели 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана
Собственици на заведения протестираха срещу ковид мерките в Стара Загора
Собственици на заведения протестираха срещу ковид мерките в Стара Загора