НОВИНИ

Иван Гешев: Разследването „Барселонагейт“ не е приключило, чакаме отговор от властите в Испания

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
11:08, 27.01.2022
Чете се за: 03:17 мин.
По света
живо главният прокурор иван гешев брюксел
Слушай новината

Досъдебното производство, известно като "Барселонагейт", не е приключило. Наблюдаващият прокурор очаква отговор от властите в Испания.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев след като беше изслушан от групата за мониторинг на демокрация в ЕП.

Пред евродепутатите Гешев е настоял за по-сериозен мониторинг върху България по новия механизъм на ЕС.

Евродепутатите са отправили към Гешев въпроси по конкретни производства на прокуратурата, сред които "Барселонагейт" и проверката за снимките с кюлчетата злато и пачките с пари в чекмеджетата, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

По данни от справката на наблюдаващия прокурор по разследването "Барселонагейт" става ясно, че са изготвени европейски заповеди за разследване до Испания, но липсва отговор от страна на испанските власти.

"Няма как да бъде приключено едно разследване след като испанските съдебни власти не са отговорили, а българските съдебни власти нямат правомощия да кажат кога и как да се приложи испанския закон." - изтъкна Гешев

Иван Гешев отрече той или жената до него да притежават недеклариран имот в чужбина.

На изслушването от Групата за мониторинг главният прокурор е поискал по-сериозен мониторинг върху България по новия механизъм за върховенството на закона и по-засилен диалог с европейските институции.

По думите му българската прокуратура е изключително притеснена, че последните месеци сериозно се заличава постигнатия напредък на страната ни след приемането на България в ЕС по линия на върховенството на закона и правата на човека. Според него всичко това се дължи на липсата на взаимодействие между институциите - в частност - МВР и прокуратурата.

"С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години и скоро това няма да може да бъде скрито за повечето български граждани", каза Гешев.

Гешев изтъкна, че е поискал по-сериозен мониторинг върху България, за да не се стига до момента, в който заради проблемите с престъпността да се застрашат средствата от ЕС.

Иван Гешев изтъкна още, че прокуратурата е готова да участва в съдебната реформа и че отчетността на главния прокурор зависи от действията на законодателната власт.

Групата за мониторинг на демокрацията в ЕП изслуша и премиера Кирил Петков.

Групата за мониторинг на демокрацията в ЕП наблюдава държави, в които има проблеми с върховенството на закона, човешките права и свободата на медиите. От две години обект на наблюдение е и България.

През септември групата с председател нидерландският евродепутат от “Обнови Европа” София Ин’т Велд беше на посещение в София. В доклада след мисията евродепутатите констатираха, че корупцията по високите нива в България остава проблем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Край на ковид мерките във Великобритания, Швеция ги затяга
Край на ковид мерките във Великобритания, Швеция ги затяга
Кириос и Кокинакис се класираха на финал в Мелбърн
Кириос и Кокинакис се класираха на финал в Мелбърн