НОВИНИ

Никола Минчев, ПП: Шансовете за съставяне на правителство с третия мандат са ниски

bnt avatar logo
от БНТ
19:14, 16.01.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Предвид заявките, които направиха партиите още във времето, предхождащо връчването на мандата на БСП, смятам, че шансовете за съставяне на правителство са ниски. Това каза в студиото на "Още от деня" депутатът от ПГ на "Продължаваме Промяната" и зам.-председател на НС Никола Минчев.

По думите му важното за ПП, на което ще настояват в продължение на разговорите, е съобразяването с техните приоритети, залегнали в декларацията, представена в НС.

"В нея имаше две точки, които бяха повод за несъгласие със сегашния мандатоносител, с "БСП за България". Ще видим, разбира се, в рамките на разговорите до какво ще можем да достигнем. Трябва да е ясно, че за "Продължаваме Промяната" и отношението към войната в Украйна е важно, и преглеждането отново на изборните правила", каза той.

Минчев акцентира също, че отношението към съдебната реформа е много важно. Трябва да бъде приет механизъм за разследване на главния прокурор - нещо, което е една от законодателните мерки в Плана за възстановяване и устойчивост, и е липсващ механизъм, който трябва да предвидим, защото сме осъдени от Европейския съд за правата на човека.

Категоричен е, че съставянето на кабинет на базата на безпринципни компромиси не може да е вариант.

Минчев коментира, че избухването на "аферата" Nexo удобно е съвпаднало с последните дни преди връчването на мандата. Според него това е намеса на прокуратурата в конституционната процедура и в политическия живот на страната, и е абсолютно нередно.

Подчерта, че не е запознат по време на управлението на ПП финансовият министър по това време Асен Василев да е водил разговори, свързани с разплащане с криптовалути.

Относно връзката между Настимир Ананиев и Антони Тренчев, Никола Минчев отбеляза, че те са бивши колеги от Движение "България за гражданите".

"Това не ми се струва скандално. Дали в определен момент Настимир Ананиев и Антони Тренчев са имали съвместен бизнес не е никакъв проблем, стига този бизнес да е бил чист. Няма данни да не е бил, така че няма никакъв проблем", уточни Минчев.

Той подчерта, че всички постъпили дарения към ПП са ясно отчетени пред Сметната палата, а отчетите са публикувани. Nexo няма как да е дарител на "Продължаваме Промяната".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
600 000 лв. обезщетение искат от "Шейново" семействата на разменените бебета
600 000 лв. обезщетение искат от "Шейново" семействата на разменените бебета
Берое проведе първа тренировка в Турция
Берое проведе първа тренировка в Турция