Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Христо Проданов, БСП: Ще се отнесем изключително отговорно към третия мандат

от БНТ
18:55, 16.01.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Ние бяхме една от опциите, които предполага Конституцията и сме очаквали да получим мандата. Получили сме го и заявяваме отговорно поведение затова, че ще направим всичко, което е по нашите сили с 24 депутати да се търси политическо съгласие по теми, които са важни за България, които не разделят парламента и политическите сили в опит да се направи правителство - така Христо Проданов от БСП коментира в студиото на "Още от деня" връчването на третия мандат на левицата.

"Един такъв мандат не трябва да се приема като мандат на мандатоносителя. Приемам го по-скоро като мандат, който се дава на политическите сили парламента в опит на това дали ще постигнат някакво съгласие по национални и важни за България теми, така че да се случи някакво правителство и затова ще се отнесем изключително отговорно в тази наша роля на мандатоносител, за да може да опитаме да съставим такова правителство. Очевидно е, че ще бъде трудно, очевидно е, че шансовете не са големи, но това не значи, че ние няма да се отнесем отговорно", посочи Проданов.

На Националния съвет в сряда ще се вземе решение с кои партии ще водят разговори. Предложението на Изпълнителното бюро е да даде мандат да се разговаря с всички партии, за да се види кой какви идеи има и нагласи да се състави кабинет или се отива на избори, коментира той.

"Едно отиване на избори и след едни следващи избори, тъй като резултатите на социолозите показват едно и също, ще бъде още по-трудно поради причината, че местните избори ще бъдат още по-близо. Ясно е, че местните избори са важни за партиите, като всяка си прави калкулациите как те ще отразят по места. Наистина ситуацията е много сложна, но обещава да стане още по-сложна", обясни Христо Проданов.

За държавата ще е още по-лошо, посочи той и даде примери, че ако се отиде на още едни избори, тогава заради забавянето по Плана за възстановяване и устойчивост няма да влезе нито едно евро в България и страната остава с бюджет от 2022 г.

Проданов изтъкна още, че нямат намерение да бавят мандата, ако не се види дали ще има политическо съгласие от другите партии за съставяне на кабинет.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Берое проведе първа тренировка в Турция
Берое проведе първа тренировка в Турция
Мащабна акция под кодовото име "Хавала" срещу нелегалната миграция в страната (ОБЗОР)
Мащабна акция под кодовото име "Хавала" срещу нелегалната миграция в страната (ОБЗОР)