НОВИНИ

Мащабна акция под кодовото име "Хавала" срещу нелегалната миграция в страната (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:49, 16.01.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Мащабна акция под кодовото име "Хавала" срещу нелегалната миграция и трафика на мигранти се провежда на територията на цялата страна. Както в "По света и у нас" първи ви съобщихме, прокуратурата и МВР са ударили организатори на нелегален трафик на хора. Акцията се провежда след интензивни разговори на главния прокурор с турския му колега, и на вътрешния министър с колегите му в Анкара.

Операцията на прокуратурата, ГДБОП, Националната полиция и ДАНС стартира рано сутринта, едновременно на адреси в София, Драгоман, Харманли и Болярово. В столицата полицаи, прокурори и следователи влизат на няколко адрес в Зона Б-5, където има данни, че живеят сирийци с хуманитарен статут, които са част от каналите за трафик на мигранти през страната ни. Единият от тях живее в този блок на петия етаж.

След повече от 5 часа обиск мъжът, за който е уличен като организатор на набирането на групи с нелегални мигранти и превеждането им от границата с Турция към тези със Сърбия или Румъния, е задържан и изведен от апартамента.

"Към момента вече има успешна реализация на ГДБОП и на "Гранична полиция". Ударени са сериозни групи, занимаващи се с т.нар. каналджийство, като акцията ще продължи не само в рамките на днешния ден. Ще продължи не само на територията на България, ще се пренесе и на територията на Турция, като има уверение за това от турската страна и резултатите в крайна сметка ще бъдат оповестени публично", каза Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

"Обект на разследване са организаторите от българска страна на големи канали за трафик на хора. Като каналите са от Турция, през България, Сърбия, Румъния и от там за страни в Централна и Западна Европа", заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Във фокуса на разследващите са попаднали и уличени, че са набирали шофьори, които да транспортират нелегални мигранти през територията на страната.

"Извършват претърсвания и изземвания от адреси, както и автомобили, за които има данни, че са свързани с каналджийската дейност", заяви Сийка Милева.

Проверяват се също и лица, за които има данни, че са осигурявали помещения, в които временно са се настанявали мигрантите.

Данните отчитат, че мигрантският натиск по границата ни с Турция е нараснал рязко в началото на миналата година, като са се увеличили и нелегални мигранти задържани във вътрешността на страната.

"Увеличението достига нива, които ние не сме чували и виждали от 2013 година. Като това са граждани предимно от Афганистан и Сирия, като напоследък се установяват и граждани на Мароко", заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

По неофициална информация сред задържаните до момента има няколко души, които са уличени като организатори на трафик от най-високо ниво. Има задържани и нелегални мигранти, укрити в квартири, където изчаквали транспортиране до границата ни със Сърбия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Проданов, БСП: Ще се отнесем изключително отговорно към третия мандат
Христо Проданов, БСП: Ще се отнесем изключително отговорно към третия мандат
Хебър обяви групата за лагера в Турция и се раздели с Мауро Секейра
Хебър обяви групата за лагера в Турция и се раздели с Мауро Секейра