НОВИНИ

Николай Денков: Решението за въвеждане на зелен сертификат е на Министерство на здравеопазването

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 18.10.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Всички мерки, които се прилагат в образователната система за ограничаване на разпространението на COVID-19 се взимат от Министерство на здравеопазването и ние ги приемаме, стига да не преминават нашите червени линии, каза в "Още от деня" министърът на образованието проф. Николай Денков.

„Това, което аз казвам, е, че по която и от линиите да тръгнат, дали зелен сертификат, дали чрез по-стриктни мерки в училище, те ще срещнат нашата подкрепа, ако не преминат някои червени линии. Червените линии са, че ако се въведат зелени сертификати, това трябва да стане не по-рано от един месец спрямо педагогическия и непедагогическия персонал в училищата, за да има време да се настрои системата, да се ваксинират учителите, които искат да се ваксинират“, обясни образователният министър.

Денков уточни, че в момента ваксина са си поставили 36% от учителите. И поясни, че вървят срещи на учители с водещи здравни експерти по темата на ваксинацията.

„Изпратихме писма да всички училища, за да кажат кои учители искат да се включат в срещи със здравни специалисти. Направихме списък. Повече от 3 000 учители казаха „да, интересуваме се от тази информация“. И в серия от срещи в рамките на седмица ще минат всички през консултации с най-добрите специалисти. Това е, което можем да направим по линия на убеждението“, каза още проф. Николай Денков.

Благодарение на информационната кампания, започната през август, има увеличение на ваксинираните учители с 10%.

Здравният министър каза още, че са прецизирани условията, при които се преминава към ротационния и онлайн режим на обучение.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенове на Нюкасъл скандирали "герой" по адрес на лекаря, спасил запалянкото на тима
Фенове на Нюкасъл скандирали "герой" по адрес на лекаря, спасил запалянкото на тима
Антъни Генов дебютира със загуба във веригата "Чалънджър"
Антъни Генов дебютира със загуба във веригата "Чалънджър"