НОВИНИ

Може ли да загубим пари по Плана за възстановяване?

Александър Марков
от Александър Марков
18:12, 18.10.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Минимален е шансът България да получи авансово плащане от 1,6 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост до края на тази година. Това коментираха от Представителството на ЕК у нас. И още - всяка страна-членка ще може да задейства т.н. "аварийна спирачка" и да поиска спиране на парите, ако не изпълняваме обещаните реформи.

Два месеца за Европейската комисия, един месец за Съвета - това максималното време за одобрение на Плана.

"Плащането се прави, ако Съветът одобри до 31.12 тази година, ако Съветът не е одобрил този План до тази дата, такова плащане просто няма", заяви Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на ЕК в България.

Критериите за оценка на реформите и проектите са 11. Има две основни цели: 37% от парите да бъдат инвестирани в мерки срещу климатичните промени, а 20% - за цифровия преход.

"ЕК ще приоритизира и за всички държави приоритизира качеството пред скоростта. Относно евентуално ново правителство, ние работим с правителството, което стои от другата страна на масата", коментира Цветан Кюланов.

Ако ново правителство или парламентарно мнозинство реши да направи промени или да внесе нов План, то те трябва отново да преминат пълно одобрение.

"Когато някаква заложена реформа не се изпълнява, плащания по нея не се правят. Тоест не получаваме 12,9 млрд., а по-малко. Ако държава членка реши да прави промени по Плана, трябва да извърви отново цялата процедура", каза още Цветан Кюланов.

България трябва да покрие редица критерии със своя план: за екологичност, върховенството на закона и съдебната реформа са сред най-важните. Трябва да получим положителна оценка по тях, за да започне изплащането на парите. Всяка една държава членка може да реши да задейства т.н. "аварийна спирачка", ако реши, че България не изпълнява заложените реформи.

Една от обещаните реформи е по отношение подобряване ефективността на правосъдието и повишаване отчетността на главния прокурор, за които настоява и ЕК. Ако страна членка реши, че това не е направено и задейства аварийната спирачка, Съветът на ЕС може да реши да спре парите за България в тази област с квалифицирано мнозинство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Росенов е на 1/4-финал на Европейското по бокс след пълно съдийско единодушие
Радослав Росенов е на 1/4-финал на Европейското по бокс след пълно съдийско единодушие
Ще въведат ли зелен сертификат за лекари, учители и социални?
Ще въведат ли зелен сертификат за лекари, учители и социални?