НОВИНИ

Ще въведат ли зелен сертификат за лекари, учители и социални?

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:07, 18.10.2021 (обновена)
9418
Чете се за: 05:15 мин.
Още
Слушай новината

Експертен съвет по епидемиология заседава извънредно днес, за да реши как да ограничи разрастването на заразата от COVID-19. Решението обаче ще бъде обявено утре или в сряда. Чакат се становища и от заинтересованите браншове. Здравният министър определи днес в сутрешния ни блок ситуацията като сериозна.

Всички очаквахме днес да знаем дали ще има нови мерки, или зеленият сертификат трябва да е с нас при влизане на обществени места. Това обаче ще знаем утре или в сряда. Днес след срещата в здравното министерство не стана ясно към кой от двата варианта за нови мерки клонят експертите, тъй като никой от тях не пожела да разговаря с медиите. От пресцентъра на министерството разпространиха информация, че заповед ще има, след като всички заинтересовани страни изпратят становище.

Ситуацията в страната е много сериозна и напрегната, каза в Сутрешния блок на БНТ здравният министър.

"И нарастващия случай на брой заразени с COVID-19 и нарастващия брой на случаите за интензивни легла налагат да се приемат допълнителни ограничителни мерки", каза д-р Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването.

Решението да се затегнат ли мерките или да се въведе вход със зелен сертификат Кацаров остави на експертите. Дори не участвал в дискусията.

"Не искам да влияя по никакъв начин на решението на експертите, за да няма никакво съмнение за някакви политически влияния", заяви Стойчо Кацаров.

Епидемиолозите не пожелаха да разкрият дали мерките ще бъдат затегнати или зеленият сертификат ще стане задължителен за влизане на обществени места.

"Мерките, които са предложени, могат да се приложат както алтернативно, така и комулативно. Най-успешната - ваксинацията е такава, каквато е в момента. Другата възможност, единствената, която имаме, са физическите ограничения", каза Стойчо Кацаров.

В София свободните ковид легла са 234. От тях само 31 са за интензивна грижа. В първа градска болница ковид легла в реанимацията няма.

"Към момента ситуацията е напрегната, но правим всичко възможно да осигурим необходимата медицинска помощ, ако се наложи на някои тежки пациенти", заяви проф. д-р Цветомир Димитров, директор на Университетска Първа МБАЛ - София "Св. Йоан Кръстител" ЕАД.

За разлика от София в Ямбол, който също е в тъмночервената зона, проблем с леглата няма.

"На този етап в 4-те болници се приемат ковид пациенти, няма такъв недостиг на легла или пък на персонал", каза д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ-Ямбол.

От здравното министерство обсъждат зеления сертификат да стане задължителен за работещите в болниците.

"Аз съм категорично за. Това може би ще подейства отрезвяващо на повечето граждани в нашата страна", заяви д-р Валентин Вълчев, заместник-директор на МБАЛ „Свети Пантелеймон" в Ямбол.

Зелен сертификат и за работещите в училищата предлагат здравните власти.

"Не мога да дам категорично мнение за или против съм зеления сертификат. Всеки си има собствените притеснения и ние трябва да се съобразим с това. И в никакъв случай не можем да наложим нашето мнение, колкото и да ни се иска всички да бъдат ваксинирани", заяви Живка Димитрова, директор на СУ „Свети Климент Охридски".

"Трябва да стигнем до зелените сертификати, но в училищната мрежа ще трябва време, за да се приложат за педагози и непедагогически персонал, за да може да се ваксинират учителите", заяви проф. Николай Денков - служебен министър на образованието.

Гратисният период ще бъде около месец. А според министър Денков 36% от учителите са ваксинирани. Образователният министър подкрепя предложението на здравните власти учениците в общини с над 550 заразени на 100 000 да редуват реалната с виртуалната класна стая.

Образователното министерство подкрепя и предложението при над 750 заразени на 100 000 в дадена община училищата да бъдат затваряни. Очаква се до сряда здравните власти да обявят какви мерки ще бъдат въведени.

Здравният министър: Налагат се допълнителни мерки, на този етап вечерен час и локдаун - не

По темата работиха: Альоша Шаламанов, Цанка Николова и Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Може ли да загубим пари по Плана за възстановяване?
Може ли да загубим пари по Плана за възстановяване?
Златан Ибрахимович може да подобри рекорд на Тоти в Шампионската лига
Златан Ибрахимович може да подобри рекорд на Тоти в Шампионската лига