НОВИНИ

Одит установи фиктивни ученически почивки, от дружеството твърдят, че е атака

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:00, 18.10.2021
Чете се за: 04:07 мин.
Още
Слушай новината

Фиктивни ученически почивки и документни измами за милиони. Схемата е хваната при одит на Министерството на образованието на дейността на търговското дружество "Ученически отдих и спорт". Установено е, че за последните две години дружеството е отчело близо 293 000 фиктивни нощувки на ученици. Проверка показала, че няма никакво доказателство, че нощувките са се реализирали - нито на хартия, нито електронно. Тези фиктивни нощувки са стрували на държавата почти 9 милиона лева, отишли неясно къде. От дружеството твърдят, че образователният министър е подведен. Софийската градска прокуратура вече проверява изнесените данни.

По документи 522-ма ученици това лято са били на екскурзия в Кранево. В тази сграда.

"Виждате за каква кочина става въпрос. Кочина. Работата ми е на ден да минавам поне по 3 - 4 пъти по тая главната улица, където се намират лагерите. Нямам спомен да съм виждал някакви смени, автобуси, да идват деца, да заминават деца", коментира кметът Румен Николов.

От Министерството на образованието и науката са платили общо 4226 лв. за нощувки в тази база. Платени, но фиктивни според одита. Че в базата не са нощували ученици от години, доказва и липсата на курортен данък, който трябва да се плати, ако има почиващи в базите.

"От години наред, поне от 10 години, тая справка винаги е била нулева", допълни кметът.

Прокуратурата проверява имало ли е фиктивни почивки за ученици

Министерството на образованието също не е открило нито хартиени, нито електронни доказателства, че тук и в още редица неизползваеми лагери е имало нощувки, за които са платени държавни пари.

"Истината е, че това, което видяхме, надхвърляше и най-голямото въображение. Става дума за почти 8 млн. лв., които са изплатени към дружеството, без да са налице нито финансови документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки. Отделно трябва да има регистър с имената и рождените дати, и друга информация за всяко едно дете. И това не сме видели, въпреки че ги поискахме по няколко различни начина", каза просветният министър Николай Денков.

В един от офисите на дружеството в Русе, където търсим информация е заключено. Потърсихме служителите и на обявените телефони.

По-късно служителка обясни по телефона, че в сградата в Кранево са изпратили на почивка много русенски деца. Екипът ни не успя да открие директор на русенско училище, който да е изпращал деца на лагер в последните години. Заради доброто представяне на дружеството пък заплатата на изпълнителния директор била повишена. Брутно - 10 370 лева месечно.

Изпълнителният директор на "Ученически отдих и спорт" отговори писмено. Определи действията на Министерството на образованието и науката като атака срещу дружеството в политическа битка. Допълни, че данните си противоречат, а информацията е изнесена незаконно.

Министър Денков заяви, че ще предаде данните от одита на главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Директорът каза в позицията си, че ще даде медийно изявление, когато бъде запознат с одита, а от своя страна, образователният министър каза, че вече се търси и се работи по въпроса да се намерят заместници на директора на дружеството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златан Ибрахимович може да подобри рекорд на Тоти в Шампионската лига
Златан Ибрахимович може да подобри рекорд на Тоти в Шампионската лига
Турският собственик на "Вера Су" не се отказва от плавателния съд
Турският собственик на "Вера Су" не се отказва от плавателния съд