НОВИНИ

Испанският премиер забранява проституцията в страната

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:16, 18.10.2021
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Испанският премиер обеща да забрани проституцията в страната. На Конгрес на социалистическата партия Педро Санчес заяви, че професията поробва жените. В Испания тя е законна от 26 години. Според данните на ООН Испания е третият най-голям център за проституция в света след Тайланд и Пуeрто Рико.

За 26 години Испания си спечели славата на "бордея на Европа". Премиерът Педро Санчес обаче е решил да сложи край на това. Твърди се, че около 400 хиляди жени, предимно от по-бедните европейски държави, Африка и Латинска Америка, работят като проститутки в Испания. Според законите на страната изпълняването на професията не е незаконно освен ако е по принуда и ако се практикува на обществени места.

"Поемам ангажимент, който ще изпълня -да премахнем проституцията, която поробва жените в нашата страна", каза Санчес.

Полицейските доклади сочат, че само през 2017 г. при операции за предотвратяване на трафик на хора в Испания, са били разкрити мрежи с 13 000 жени. 80% от тях са били експлоатирани против тяхната воля. Според разследващи испански журналисти трафикът на жени осигурява дневни приходи за мафията в размер на 7 до 8 милиона евро.

Изкореняването на проституцията в Испания беше заложено още в предизборната кампанията на Санчес преди две години. Някои от коалиционните му партньори обаче са против.

Поддръжниците на проституцията твърдят, че откакто тя е узаконена в Испания, за много жени животът е станал по-безопасен. Проучване от 2009 г. показва, че всеки трети мъж в Испания е плащал за сексуални услуги. За 78% от испанците проституцията е неизбежна в съвременното общество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Генов дебютира със загуба във веригата "Чалънджър"
Антъни Генов дебютира със загуба във веригата "Чалънджър"
Англия отнесе солидно наказание за сблъсъците от финала на Евро 2020
Англия отнесе солидно наказание за сблъсъците от финала на Евро 2020