Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Николай Денков: Все още не е ясно кога големите ученици ще се върнат в клас

от БНТ
08:30, 19.11.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
живо николай денков засега каже точно големите ученици върнат клас
Слушай новината

Идеята държавните и общинските училища да плащат тестовете на големите ученици отпада. Частните училища обаче ще могат да закупуват тестове за големите ученици. Това заяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков в рубриката „Властта говори! Открито“. В нея министърът отговаря на въпроси на граждани и медии.

Към момента не може да се каже конкретна дата, на която големите ученици ще се върнат в клас. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове.

Пристигнат ли тестовете, министерството на образованието ще ги разпредели по училищата за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени 2 дни преди децата им да се върнат в клас.

За да се облекчи проблемът с доставките, се обсъжда и вариант учениците от гимназията да ползват друг тип тест, при който сами си взимат проба от носа, но много родители се противопоставят на този тип тестове.

В момента са поръчани близо 3 милиона щадящи тестове, от тях са пристигнали 851 000. Тестването на малките ученици е подсигурено до коледната ваканция, допълни Николай Денков.

Дали ще бъдат осигурени средства за безплатно масово тестване за следващата година зависи от разпределението на парите в Бюджет 2022.

Николай Денков призна, че има забавяне на разпределянето на допълнителните 15 милиона лева за училищата, които служебният кабинет гласува. Парите са предназначени за допълнителни разходи, наложени от пандемията, както и за осигуряване на безплатно тестване на училищния персонал. До няколко дни средствата ще бъдат преведени към общините, а оттам и към училищата, увери той.

Тестването на учениците ще бъде прекратено, когато заболеваемостта в областта, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000.

Министър Денков изтъкна, че към момента масовото тестване показва много малко заболели заради факта, че децата са прекарали предишните седмици вкъщи.

По думите му ако не се прилага масовото тестване, има риск от епидемичен взрив в училищата. Доказателство за това е разпространението на COVID в първия месец на учебната година, когато броят на заболелите в училищата се е увеличил около 5 пъти.

Отчитането на тестовете трябва да стане от 15 от 30 минути след взимането на първата проба и това не позволява тестването да става вкъщи, допълни образователния министър.

Той напомни, че паралелките няма да бъдат карантинирани при положителен резултат от бързите тестове в клас. Карантина ще се налага само, ако този резултат бъде потвърден в лаборатория от PCR или антигенен тест.

Към момента няма индикации за епидемични вълни в детските градини, изтъкна Денков.

Министърът на образованието Николай Денков благодари на всички, които участват в масовото тестване и изтъкна, че това е единственият начин, при който не се налага учениците да учат от вкъщи при влошаване на епидемичната обстановка.

Подробности вижте в репортажа на Елиана Димитрова:

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кризисната трапезария в Русе отваря врати
Кризисната трапезария в Русе отваря врати
Юлиян Петров: Тестовете на учениците да се правят в домашни условия
Юлиян Петров: Тестовете на учениците да се правят в домашни условия