НОВИНИ

Николай Събев: Протестите на превозвачите са свързани с политически искания

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:22, 12.05.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
николай събев протестите превозвачите свързани политически искания
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Протестите са свързани с политически искания - това каза министърът на транспорта Николай Събев по повод протестите на превозвачите. По негови думи в Министерството на финансите активно се работи да се създаде и предложи за обсъждане антиинфлационен пакет.

Събев участва в заседание от ресорната парламентарна комисия по транспорт, че искането на превозвачите за намаление на акциза не е от компетенциите на министерството.

“Ние нямаме право едностранно като държава да намалим акциза върху горивата без съгласието на ЕК. Второ - ако намалим акциза и някой направи много ясна сметка с колко милиарда намаляваме приходите в бюджета, някой трябва да посочи с това намаление от кого да отнемем - от учителите, от лекарите, от децата, от пенсионерите. От кого да отнемем това намаление, така че да бъде балансиран бюджета?”, коментира пред медиите Събев.

Той заяви, че всеки ден в министерството има разговори с различни превозвачи. “Ние продължаваме да водим разговори. Става ясно, че нещата започват да се подреждат. Ние ще имаме национална транспортна схема, ние ще подготвим условията за развитие на транспортната икономика”, каза още той.

Представители на превозвачите също присъстваха на заседанието на комисията и потвърдиха, че ще излязат отново на протест. Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи заяви, че протестът им не е политически и че нямат диалог с правителството. Исканията им остават непроменени.

Превозвачи подготвят сигнал до прокуратурата, за засилени проверки на тяхната дейност, които те окачествиха като репресивни мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо нито една институция не затваря старческия дом без лиценз
Защо нито една институция не затваря старческия дом без лиценз
Синдикат "Защита" на протестно автошествие
Синдикат "Защита" на протестно автошествие